Ljajić: Uklanjanje spomenika u Preševu iznuđen potez

"Mora da važi zakon u svakom delu teritorije Srbije, mora da funkcioniše pravna država i to jeste jedina poruka koja ovim želi da se pošalje", rekao je Ljajić za televiziju Pink, povodom uklajnjanja nelegalno podignutog spomenika bivšim pripadnicima takozvane OVPMB u centru Preševa.

Ministar je kazao da neće biti podržan predlog da se spomenik iz Preševa izmesti ili u dvorište lokalnog doma kulture ili dvorište lokalne džamije i dodao da on ne vidi nikakav smisao da se bavimo prošlošću, pored drugih problema u toj lokalnoj sredini, kao što su nezaposlenost, ekonomska zaostalost, loša infrastruktura...

Ljajić je napomenuo da na jugu Srbije ima sedam spomenika koji su podignuti bez dozvole države a nalaze se u selima i naseljima sa pretežnim albanskim stanovništvom.
"Ne znam da li će taj spomenik, da je ostao, pomoći poboljšanju životnog standarda lokalnog stanovništva", kazao je Ljajić i ocenio da je podizanje spomenika albanskim ekstremistima u Preševu bila ocigledna provokacija.

Ta provokacija je bila sračunata sa ciljem da se testira strpljenje države i da Albanci sa juga države budu ponovo u žiži interesovanja javnosti i da skrenu pažnju na sebe, s obzirom da se vode pregovori Beogarda i Prištine, ukazao je Ljajić.

Srpski ministar je podsetio da je od ranije poznato da albanski ekstremisti sa juga Srbije žele da budu deo pregovaračkog procesa Beograda i Prištine i za to nemaju podršku ni od koga u međunarodnoj zajednici.
"U svakom slučaju, sad svi moramo da spustimo lopte, da se bavimo rešavanjem osnovnih problema u tom delu Srbije", rekao je Ljajić i dodao da očekuje, možda, sporadične incidente posle uklajnjanja spomenika u Preševu, ali nikakvu destabilizaciju prilika u tom delu Srbije.

(Tanjug)

Pogledajte još