Vrščani nezadovoljni cenom gasa, greju se na drva

Posle odluke Vlade na nove cene gasa, koji će od 1. februrara za distributere biti skuplji za 10,4 odsto, i lklalne distribucije najavile su nove, više cene za građane.

U Vršcu, gde je većina domaćinstava do pre nekoliko godina, za grejanje koristila isključivo taj enregent, sve je više onih koji se iključuju sa gasne mreže i traže alternative u vidu drva. Za Vrščane novo poskupljenje znači veću cenu za 8,8 odsto i udar na istanjene kućne budžete i to usred grejne sezone, javlja RTS.

Od 1. februara umesto 41,27 dinara Vrščani će za kubni metar gasa morati da plate 44,79 dinara. Svako novo posklupljenje u Vršcu znači sve manje onih koji koriste ovaj energent za grejanje. Od 2000. godine, kada je cena jenog kubika iznosila dva dinara, do danas u Vršcu je broj potrošača smanjen za čak 30 odsto.

Vrščani kažu da se greju samo prostorije u kojima borave ili kupuju drva jer im je to najsigurnije i nadaju se da će ova zima pa će, kako kažu, nekako izgurati.

Poskupljenje je, osim građanima, najteže palo i vlasnicima malih i srednjih preduzeća. U Vršačkim pekarama kažu da će ima troškovi proizvodnje, zbog veće cene gasa biti viši za 3,4 odsto, ali ipak poskupljenja hleba za sada neće biti.

Plin je osnov za pekarstvo, i onako je kriza, konkurencija, posao slab, a peć moraš da greješ, kaže Likaj Šabana, pekar.

Da bi izumirili svoja dugovanja prema Srbija gasu, loklana distribucija podriže kredite, jer Vrščani sve češće nemaju novca da plate račune, pa, zajedno sa privredom ditributeru duguju pet miliona evra.

"Ne postoje zainteresovani novi potrošači i to je jedna vrlo loša tendencija, a ono što je prateća pojava je da je u međuvremenu povećan broj neregularnih potrošača ili ti onih koji gas troše nezakonito, odnosno onih koji kradu", kaže Ljubisav Šljivić, direktor komunalnog preduzeća "Drugi oktobar" iz Vršca.

U gradu koji je među prvima gasifikovan još za vreme stare Jugoslavije i gde je gas bio najpopularnijji i najjeftiniji energent, situacija danas potpuno drugačija. Zbog sve viših cena gasa, sve je veći broj onih kjoji za grejanje koriste drva, a u prilog toj činjenici govori podatak da je ove zime u Vršcu prodato najviše kubika drva ikada.

Pogledajte još