Privrednici ocenili ministre - najbolji Vučić i Dačić

U istraživanju NALED-a, kojim je obuhvaćeno 12 ministara i javnih funkcionera, Vučić je dobio prosečnu ocenu 3,9 , Dačić 3,7 koliko i Ljajić dok su ministri saobraćaja i građevine, Milutin Mrkonjić i Velimir Ilić, dobili od privrede ocenu 2,6 za odgovornost u dosadašnjem radu.

Istraživanje je sprovedeno u novembru na uzorku od 251 privrednog subjekta.

Iza prvih pet predstavnika Vlade, slede guvernerka Jorgovanka Tabaković (3,6), ministarka energetike Zorana Mihajlović (3,5), gradonačelnik Beograda Dragan Đilas (3,4), ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović (3,3), tadašnja v.d. direktora Poreske uprave Ljiljana Kovačević (3,2), ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić i ministar rada Jovan Krkobabić (2,9).

S druge strane, na pitanje koji je javni funkcioner najviše doprineo razvoju poslovnog okruženja u 2012. najviše glasova dobio je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić za koga se opredelilo 18 odsto ispitanika.

Slede Dragan Đilas (9), Ivica Dačić (7) i Aleksandar Vučić (4).Četvrtina ispitanika smatra da nijedan funkcioner nije doprineo razvoju poslovnog ambijenta.

Kada je reč o ministarstvima odgovornim za izgradnju boljeg poslovnog ambijenta, privrednici najvišu ocenu daju Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine (2,9), kao i ministarstvima finansija, energetike, poljoprivrede i saobraćaja (2,8).

Na začelju su Ministarstvo rada (2,5) i ministarstva građevinarstva i pravde (prosečna ocena 2,4).

Anketu o stavovima privrede prema radu pojedinaca i državnih organa na izgradnji boljeg poslovnog ambijenta NALED je naručio kako bi proverio koliko percepcija privrednika odgovara realnom stanju na terenu.

Tim povodom stručni tim NALED-a osmislio je prvu metodologiju praćenja kvaliteta regulatornog okruženja - Regulatorni indeks Srbije (RIS), koji će zajedno sa istraživanjem stavova privrede biti predstavljen na konferenciji u sredu, 23. januara u Beogradu.

Na osnovu tog indeksa, javnost će svake godine moći da dobije objektivnu ocenu rada Vlade.

Rezultati istraživanja, sprovedenog u novembru na uzorku od 251 privrednog subjekta, pokazuju da su preduzetnici delili funkcionerima znatno bolje ocene od preduzeća dok su među kompanijama srednje bile najviše kritične u ocenjivanju, a najbolje ocene davale su velike.

RIS predstavlja prvi instrument za merenje učinka vlade u jednoj kalendarskoj godini, a zasnovan je na šest komponenti, počev od kvaliteta pripreme propisa do javnosti u radu.

Cilj RIS-a je da bude sveobuhvatan, ali i jednostavan i zasnovan na proverljivim činjenicama kako na ocenu rada vlade ne bi uticali percepcija privrednika i eksperata ili viđenje međunarodnih institucija. RIS takođe uspostavlja mogućnost da se na objektivan način uporedi rad ministarstava, navedeno je u saopštenju NALED-a.

(Tanjug)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.