Ambasador Albanije u Preševu, za sutra najavljeni protesti

0

Albanski političari se još nisu usaglasili kakva će biti reakcija na uklanjanje spomenika pripadnicima OVPBM sa Trga u Preševu. U nastavku dana rukovodstva svih šest partija Alnbanaca sa juga Srbije održaće zasebne sednice, da bi na sastanku zakazanom za sutra pre piodne zauzeli zajednički stav.

Kako je najavljeno, sutra će biti održana protestna šetnja kroz grad, a sa završnog mitinga, biće upućene poruke vlastima u Beogradu i međunarodnoj zajednici. Sadržaj poruke albanskih partija još nije usaglaše, javlja Blic.

Na kraju današnjag sastanka političara Bujanovca i Preševa, koji je iza zatvorenih vrata protekao u burnoj atmosferi narodni poslanik Riza Halimi izjavio je da je propuštena prilika da se ovaj međunacionalni konflikt reši na miran način.

Mesto sa kojeg je odnet spomenik, obeležen je trakom, a nekoliko desetina meštana Preševa stoji na Trgu.

U međuvremenu u Preševo je stigao i amabasador Albanije u Beogradu Špetim Čauši koji trenutno u zgradi opštine razgovara sa predsednicima stranaka. Ispred opštine je okupljeno nekoliko desetina građana, uglavnom mlađih ljudi, a mesto gde je do jutros bio spomenik poginulim pripadnicima OVPMB ograđeno je crvenim trakama i građani su tu zapalili sveće. Na mestu gde je bio spomenik se nalaze i buketi cveća.

Lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiu izjavio je danas da je situacija u Preševu nakon uklanjanja spomenika.

U nekom smislu smo zatečeni rušenjem spomenika, jer smo očekivali da se danas donese konačan stav oko svega, bili smo na putu da se donese konačna odluka uz dosta mekše stavove“, kazao je Zuljfiu.

Na pitanje da li će uklanjanje spomenika izazvati institucionalnu krizu u Preševu, prekid saradnje s republičkim vlastima i ostavke opštinskog rukovodstva, što je najavljeno nakon skupštine svih albanskih odbornika iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, on je rekao da će konačan stav tek biti dogovoren.
Ostaje da se vidi, obaveza je lokalnih institucija da razmatraju dalju aktivnost“, kazao je Zuljfiu.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.