Počeli protesti Albanaca u Preševu: Situacija za sad stabilna

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio je da je bezbednosna situacija u Preševu stabilna, dok Albanci protestuju na mestu na kom je uklonjen spomenik pripadnicima tzv. OVPMB.

- Bezbednosna situacija u Preševu je stabilna i ne zavisi od uklanjanja jednog spomenika - izjavio je premijer Ivica Dačić novinarima u Palati Srbija i dodao da "nikome neće biti povređena ljudska, nacionalna i građanska prava, ali da isto tako niko nema prava da ponižava Srbiju".

S druge strane, politički lideri Albanaca sa juga Srbije organizovali su mirni protest na istom mestu sa kojeg se sklonjen sporni spomenik pripadnicima tzv. OVPMB.

Predstavnici albanskih partija sa juga Srbije ocenili su da je uklanjanjem spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu vlast propustila šansu za kompromis i najavili da će mirnim putem i uz pomoć međunarodne zajednice nastaviti da se bore za svoja prava.

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je uveren da posle uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu neće doći do prekida dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Vučić je dodao da se nada da će doći do smirivanja situacije jer Srbija nije učinila ništa što vodi eskalaciji sukoba.

Prema njegovim rečima, državni organi su izveli akciju čistu kao suza poštujući zakon na jedan civilizovan način.

- Želim da umirim građane. Mi se ponašamo civilizovano i odgovorno ne zato što smo slabi, već zato što želimo da gradimo budućnost u kojoj će Srbi i Albanci živeti kao komšije mirno i složno, ali zakon moraju svi da poštuju na celoj teritoriji Srbije i tačka - rekao je Vučić novinarima na Vojnoj akademiji.

Komentarišući zahteve da se jug Srbije pripoji Kosovu Vučić je rekao da oni nisu ništa novo ali je zapitao kako je moguće da pojedinci u svetu i neki u Beogradu imaju simpatije prema takvih zahtevima. Prema njegovim rečima, time se poziva na rušenje ustava a Riza Haljimi i drugi govore da je to u redu.

On je najavio i da će danas razgovarati i sa britanskim ambasadorom u Beogradu budući da je ta zemlja izrazila nezadovoljsto uklanjanjem spomenika.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još