Aleksandru Gatalici uručena NIN-ova nagrada

0

Prestižno književno priznanje NIN-ova nagrada za roman za 2012. godinu uručena je u ponedeljak laureatu Aleksandru Gatalici za delo "Veliki rat".

Gatalica je na svečanosti u Skupštini grada Beograda rekao da roman “Veliki rat” nije napisao samo zbog predstojeće stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, iako je to bio povod za pisanje tog dela.

On je rekao da je želeo da napiše roman o smrti epohe u kojoj su zaokruženi gradjanski duh, prava i slobode i istovremeno iz toga proistekla velika umetnička dela, tehnička otkrića, nauka i ljudske misli.

Prema njegovim rečima, uprkos uveravanjima da se ta divna epoha nikad neće završiti, ona se u jednom danu sunovratila u najstrašniji sukob koji je čovečanstvo do tada vodilo.

“Nesklad izmedju divne epohe koja se sunovratila o jedan strašan rat koji je nemilice trošio ljudske živote, to je bio izazov za pisca i pokretačka snaga koja me je terala da napišem za mene najkomplikovaniji i najteži roman dosad”,
rekao je Gatalica.

On je rekao da NIN-ova nagrada jedina nudi piscima ulaznicu za hol slavnih srpskih pisaca, ali da od samih autora zavisi da li će uspeti da nastave da pišu podjednako kvalitetno i da tu ulaznicu “pozlate”.

BEOGRAD, 21. januara 2013. (Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.