Zaštita iako nema novca

BEOGRAD, 21. april 2009. (FoNet) - Ako bi svaki od 625 doktora opšte prakse, koliko ih ima samo u Beogradu, dnevno otišao u kućnu posetu samo jednom građaninu starijem od 65 godina, za godinu dana pregledali bi 145.000 ljudi, koji ne idu kod doktora, kaže u intervjuu "Večernjim novostima" ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Ovako ministar Milosavljević opravdava predlog za preraspodelu radnog vremena u zdravstvu, po kojoj bi domovi zdravlja radili do 21 čas, čemu se protive Lekarska komora i neki strukovni sindikati.

Svima mora da bude jasno - efikasnost mora da bude veća, kaže on.

Narednih godina će se uvoditi kapitacija i drugačije plaćanje bolnicama. Ali, dok se ne promeni Zakon o radu, carovaće uravnilovka.

Iako će u zdravstvenoj kasi biti osam milijardi dinara manje,u ovom trenutku neće biti povećavanja participacije, ni smanjivanja prava iz osiguranja, kategoričan je Milosavljević.

On je naglasio da ukoliko ne bude dopunskog rada neće biti nijednog novog radnog mesta.

Na pitanje da li se dopunski rad doktorima omogućava da zarade više, MIlosavljević je rekao da svako ko hoće da radi moći će da zaradi više od onog koga je baš briga za dopunski rad i ko bi najviše voleo da Ustavni sud kaže da je to neustavno, pa da i dalje može da trčkara kod privatnika i radi kao konsultant.

U zdravstvenom sistemu radi 140.000 ljudi, od čega 110.000 u državnom sektoru,kaže Milosavljević i dodaje da od toga živi pola miliona ljudi.

Zdravstvo je značajan deo nacionalne ekonomije, to nije samo javna potrošnja, rekao je on.

Pogledajte još