Dačić: Srbija je najviše izgubila od raspada SFRJ

Srbija je zaslužila bolji tretman međunarodne zajednice koja je zaboravila šta je Srbija dala tokom svoje istorije

- Počevši od Turaka - s onim što se desilo pre 600 godina kada smo branili Evropu od turske invazije, sve do Prvog svetskog rata u kojem je polovina muškog stanovištva ubijena i Drugog svetskog rata u kojem smo izgubili milion stanovnika", rekao je Dačić u objavljenom intervjuu na portalu EUobserver.

Dačić je ocenio da je Srbija sada u poziciji da njen narod bude najveći gubitnik raspada bivše Jugoslavije, posle svega što se dogodilo.

Bivši predsednik Srbije i lider njegove Socijalističke partije Srbije Slobodan Milošević, prema Dačićevim rečima, "pravio je neke greške, ali nije jedini koji je pravio greške".

"Drugi narodi su takođe pravili greške... Verujem da svi zajedno imaju veliku odgovornost za sve što se desilo"
, rekao je Dačić.

U intervjuu rađenom u petak u Briselu, posle razgovora s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Dačić je rekao da se zalaže za autonimiju Srba na Kosovu.

- Srbija ima autonomije u svojim okvirima... zašto bi onda to bilo neprihvatljivo jedino na Kosovu, u poređenju s ostatkom Evrope? Mislim, prihvatljivo je svuda ostalo, rekao je premijer Srbije i dodao da Beograd ne odustaje od svog stava o autonomiji za Srbe na Kosovu uprkos negativnim reakcijima i ponovio da Srbija neće razgovarati o priznanju Kosova.

"Srbija je spremna da razgovara kako prevazići paralelizam institucija na Kosovu, da pristane na institucije koje bi bile prihvatljive i za Prištinu i za Srbe... ime ovih srpskih zajednica će biti predmet sporazuma",
rekao je premijer Srbije i istakao da nema bezbednosnih aktivnosti ili delovanja na Kosovu koje izvodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije. Tači je prethodno za Euobzerver rekao se sa severa Kosova moraju povući snage koje kontroliše srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

(Vestionline)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.