Obamin govor u brojkama: Pet puta "Mi, narod", nijednom "kontrola oružja" (VIDEO)

Na svom sajtu, "The Washington Post", objavio je, pozivajući se na mrežu Twitter, da je tokom govora Baraka Obame emitovano 1,1 milion tvitova, uz podsećanje da je pre četiri godine, istom prilikom, na "mnogo manjem Twitteru", emitovano 82.000 poruka.

Posebnu pažnju širom sveta privukla je sledeća Obamina rečenica: "Naše putovanje nije završeno dok naša gej braća i sestre ne budu tretirana pred zakonom kao svako drugi, jer ako smo zaista stvoreni jednaki, onda sigurno ljubav koju dajemo jedni drugima takođe mora biti jednaka".

Obamin govor imao je danas 2.114 reči, preneo je američki prestonički dnevnik, dok je 2009. godine, na početku prvog predsedničkog mandata, Obama izgovorio nešto više reči - 2.404.

Obama je u ponedeljak govorio 19 minuta, počeo je u 11.53, a završio u 12.12 po lokalnom vremenu.

Predsednik je sedam puta izgovorio reč "zajedno", a šest puta reč "put", želeći da skrene pažnju na nedovršene nacionalne poslove.

Pet puta je predsednik Obama upotrebio reči "Mi, narod" (We, the people), kojima počinje američka Deklaracija o nezavisnosti, a "The Washington Post" uz to prenosi njegove reči da se nastavlja put spajanja tih reči sa realnošću našeg vremena.

Reči "ekonomski" ili "ekonomija" Obama je pomenuo tri puta, a list konstatuje da inauguralni govor obično nije "politički težak", već da će za to biti prilika u govoru predsednika o stanju nacije, koji tek predstoji.

Pitanje klimatskih promena Barak Obama pomenuo je jedanput, što "Post" tumači kao nagoveštaj da će se predsednik tim osetljivim pitanjem posvetiti tokom svog drugog mandata.

Niti jednom predsednik SAD nije pomenuo reči "oružje" ili "kontrola oružja", što za "The Washington Post" nije iznenađenje i ponavlja da inauguracija nije prilika kada se detaljno govori o političkim planovima.

Izvor: Beta

Pogledajte još