Srbija u trezoru svetske kulturne baštine

PARIZ, 21. april 2009. (FoNet) - U Parizu je promovisana Svetska digitalna biblioteka UNESCO, a posetiocima veb sajta biće dostupni jedinstveni kulturni sadržaji iz biblioteka i arhiva širom sveta,a među zemljama koje su uključene u ovaj projekat nalazi se i Srbija, za sada jedina iz regiona, javlja Slobodna Evropa.

Sreten Ugričić, direktor Narodne biblioteke Srbije, čovek koji je član Uređivačkog odbora Svetske digitalne biblioteke, kaže da je svetska digitalna biblioteka zamišljena kao digitalni trezor svetske kulturne baštine, ali u onom ekskluzivnom smislu, dakle, prema nekim kriterijumima od univerzalnog vrednosnog značaja za čovečanstvo.

Srbiju predstavljaju "Miroslavljevo jevanđelje" i avangardni časopis "Zenit". “Njih deli ukupno 800 godina srpske kulture, a oba su slična utoliko što s jedne strane spajaju i istočnu i zapadnoevropsku dimenziju kulture koja se na tako plodotvoran način ostvarivala upravo u Srbiji, kako pre 800 godina tako i u 20. veku. Takođe, u Parizu ću predložiti i nove kulturne spomenike iz naše srpske tradicije, zaostavštinu Nikole Tesle koja je uvrštena na UNESCO-vu listu 'Pamćenje sveta', ali i neke nove arhivske i ostale dragocenosti kojima obiluje srpska kultura",kaže Ugričić.

“Narodna biblioteka Srbije ostvarila je značajne rezultate u procesu digitalizacije kulturne baštine i ti uspesi su, nažalost, mnogo više prepoznati u inostranstvu nego u Srbiji. Tako smo mi postali partner-osnivač Evropske biblioteke, a istovremeno smo i peti partner od osnivanja Svetske digitalne biblioteke koja će svečano biti puštena u rad u Parizu.”

Pogledajte još