Vojvođani izumeli brašno od tikve: Uskoro u proizvodnji zeleni hleb (VIDEO)

Zaslužni za stvaranje brašna od tikve golice, koje je osvojilo prvo mesto na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, su naučna savetnica na novosadskom Institutu za prehrambene tehnologije Jasna Mastilović i Branislav Panić, koji su samo deo tima iz Vojvodine koji je radio na ovom značajnom projektu.

- Brašno od tikve je namenjeno pekarama da deo pšeničnog brašna zamene ovim brašnom i da dobiju sasvim drugačiji hleb od običnog. Ovaj hleb je zelene boje, duže traje od običnog i manje se mrvi. Međutim, najvažnije je to što je ovaj hleb nutritivno mnogo vredniji. Kada pojedemo ovaj hleb, to je otprilike kao da smo pojeli sendvič na koji smo stavili i najfiniju šunku, namazali ga najfinijim puterom i stavili omiljenu salatu. Znači, ima sve vitamine, puno proteina i najvredniji sastav masnih kiselina, odnosno sve ono što tikva nosi koja je izuzetno zdravo seme koje se koristi u prevenciji raznih bolesti - rekla u gostovanju na RTV Vojvodina Jasna Mastilović iz Instituta za prehrambene tehnologije.

Za ovaj vojvođanski izum zainteresovani su, pored pekarske industrije, i prozivođači konzumnih proizvoda i testenina, jer je namena ovog brašna daleko šira, kaže Branislav Panić. Takođe, brašno od tikve će se uskoro naći u maloprodaji kako bi domaćice mogle da isprobaju različite recepte od ovog zdravog brašna koje pecivu daje bogat ukus i zanimljivu zelenu boju.

Više o ovom izumu iz Vojvodine bogate tikvom golicom, saznajte u prilogu RTV Vojvodina...

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.