Kampanja protiv mačaka na Novom Zelandu: Male krznene pufne su rođene ubice?!

Morgan je pozvao svoje sunarodnike da ne usvajaju nove mačke kada im uginu ljubimci koje danas imaju i tako spase jedinstvenu ptičiju populaciju Novog Zelanda.

On je otvorio vebsajt pod imenom "Cats To Go" (eng. mačke moraju da idu), na kojem je objavio članak pod naslovom "Ta mala krznena pufna koju držite u kući je rođeni ubica", ilustrovan slikom mačeta sa rogovima i crvenim očima.

On ne predlaže eutanaziju sadašnjih mačaka - koja, kako je napisao na sajtu, "nije neophodna ali jeste opcija" - već da se mačke uškope i ne zamene novim kada uginu. Morgan, ekonomista i poznati preduzetnik, predložio je i da vlasnici mačaka svoje ljubimce drže u kući, kao i da lokalne vlasti uvedu obaveznu registraciju.

Morganova kampanja nije dobro primljena u zemlji koja je po broju kućnih mačaka jedna od prvih na svetu.

"Rekao bih Garetu Morganu da se odnese iz naših života", rekao je na televiziji predsednik novozelandskog društva za prevenciju nasilja prema životinjama Bob Keridž.

Hiljadama godina, novezelandske ptice nisu imale prirodnih neprijatelja koji bi ih lovili i napredovale su. Pojedini vrste, poput kivija, prestale su da lete. Dolazak ljudi koji su sa sobom doneli grabljivice poput mačaka, pasa i glodara, izazvao je potpuni nestanak pojedinih domaćih vrsta ptica a ugrozio mnoge druge.

"Zamislite Novi Zeland koji bi se udružio s domaćim vrstama, pingvine na plažama, kivije koji vam se šetaju u bašti," napisao je Morgan na svom vebsajtu. "Zamislite da slušate pesmu ptica u našim gradovima".

Mnogi Novozelanđani su protiv te kampanje i čak je 70 odsto posetilaca Morganovog vebsajta danas glasalo protiv prestanka usvajanja mačaka.

Izvor: Beta

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.