Nasilje na Kosovu: Nastavljeno skrnavljenje grobalja, upadi u srpske kuće

U poslednja 24 sata širom Kosova i Metohije oskrnavljene su desetine spomenika na isto toliko grobalja. Oštećena su groblja i spomenici u Prilužju, Miloševu, Plemetini, Goraždevcu, Klokotu, Suvom Grlu i Kosovskoj Vitini, a iako je KPS pokrenula istragu, još niko nije uhapšen.
U Kosovskoj Vitini gde je na očigled brojih građana srušen spomenik poginulima u NOB-u.

Vandalizam su osudili Kfor, OEBS, američka ambasada u Prištini kao i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, dok UN apeluju da se održi mir. Kfor je najoštrije osudio skrnavljenje nadgrobnih spomenika na Kosovu i Metohiji. U saopštenju sinoć dostavljenom Tanjugu, Kfor je pozdravio jasne osude tih incidenata od zdravorazumnih ljudi koji ne žele povratak nasilju koje se dogodilo u prošlosti.

"Ovo je trenutak kada svaka odgovorna osoba treba da spreči dovođenje u pitanje reputacije Kosova. Samo oni koji poštuju druge zaslužuju poštovanje. Ne dozvolite da mala grupa pojedinaca šteti vašem međunarodnom ugledu", navedeno je u saopštenju.

Američka ambasada osudila skrnavljenje spomenika na Kosovu

Ambasada SAD u Prištini saopštila je da shvata značaj jučerašnjeg uklanjanja spomenika OVPBM u Preševu i izrazila je žaljenje što je ovaj čin izazvao nasilnu reakciju na Kosovu.

"Sjedinjene Države sa žaljenjem gledaju na ovakvu upotrebu nasilja i osuđuju represalije protiv spomenika, crkava i pripadnika zajednice kosovskih Srba koje su se desile tokom prošle noći. Ne samo da ovi napadi podrivaju duh multikulturalizma na Kosovu, već pogađaju i zajednice na Kosovu zbog odluke koja je doneta u Beogradu", navedeno je u jučerašnjem saopštenju, u kome se poziva na smirivanje situacije.

(Izvor:Blic)

Pogledajte još