Komšijska blokada: Slovenci ne daju Hrvatima u EU!

U saopštenju, koje je Kacin poslao medijima povodom rasprave Odbora za spoljnu politiku EP o napretku Hrvatske ka članstvu u EU u kojoj je i sam učestvovao, navodi se da će postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenačkom parlamentu početi "čim se za to stvore uslovi".

Do toga neće doći ukoliko hrvatska vlada ne povuče punomoćja hrvatskim bankama koje Lubljansku banku (LB) tuže pred hrvatskim sudovima, naveo je Kacin i dodao da zato "nikakav pritisak" na Sloveniju kao članicu EU da požuri sa ratifikacijom "u ovom trenutku ne koristi, nego naprotiv šteti".

Kako je prenela agencija STA, Kacin je naveo da je Hrvatska tokom pregovora prihvatila obaveze i stav da su LB i stara devizne štednja iz vremena bivše Jugoslavije "sukcesijsko multilateralno pitanje", a sada se tih obveza ne drži, nego "ovlašćenjem hrvatskim bankama da tuže LB odstupa od pristupnog ugovora sa EU i dovodi u pitanje sopstvenu verodostojnost".

Kacin, koji je, inače, izvestilac EP za Srbiju, ali se često oglašava i u vezi sa bilateralnim pitanjima Hrvatske i Slovenije, tvrdi da će posrednici slovenačke i hrvatske vlade u rešavanju spora oko LB, France Arhar i Zdravko Rogić, teško rešiti taj problem.

Arhar i Rogić taj problem, kako je ocenio Kacin, neće rešiti, jer to nije tehničko nego političko pitanje.

"To je politički problem, pa zahteva političku odluku hrvatske vlade",
naglasio je Kacin.

Većina poslanika EP koji su danas učestvovali u raspravi o Hrvatskoj osvrnuli su se na probleme s ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji, upozoravajući da bilateralna pitanja ne smeju da ometaju proces proširenja.

(Tanjug)

Pogledajte još