Kralj Petar II ponovo u Srbiji, sahrana na Oplencu (VIDEO)

Posmrtni ostaci kralja Petra II Karađorđevića dopremljeni su danas oko 14 sati u Beograd, čime je posthumno okončano sedam decenija dugo izgnanstvo poslednjeg srpskog monarha.

Posmrtne ostatke kralja Petra, koji je preminuo i počivao u SAD, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su članovi porodice Karađorđević, član Komiteta za prenos posmrtnih ostataka članova Kraljevske porodice i savetnik predsednika Republike Oliver Antić, predstavnici Vlade Srbije, kao i predstavnici Vojske Srbije. Ispred zgrade Aerodroma okupilo se manji broj monarhista i poštovalaca porodice Karađorđević, među kojima je i bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić.

Kovčeg sa ostacima kralja Petra privremeno će biti pohranjen u Crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u Dvorskom kompleksu na Dedinju, gde je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej danas služio zaupokojenu liturgiju.

Datum sahrane kralja Petra II Karađorđevića u porodičnoj kripti na Oplencu još nije utvrđen
, ali će poslednji srpski monarh kraj svojih predaka najverovatnije biti položen do maja, kada stignu posmrtni ostaci još tri člana kraljevske porodice. Datum sahrane biće određen u dogovoru sa SPC, predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Vladom Srbije i drugim kraljevskim kućama.

Vlada Srbije je u septembru prošle godine donela odluku o obrazovanju Organizacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka članova porodice Karađorđević u porodičnu kriptu Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, a za predsednika Odbora imenovan je predsednik Srbije Tomislav
Nikolić.

.

Kralj Petar II
Kralj Petar II bio je najstariji sin kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije, rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine, obrazovanje je započeo u kraljevskom dvoru u Beogradu, posle čega je upisao školu Sandroid u Engleskoj, odakle se vratio posle ubistva svoga oca u Marselju, 1934. godine.

Pošto je u vreme atentata kralj Petar II imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na namesništvo. Početkom Drugog svetskog rata Kraljevina Jugoslavija našla se okružena zemljama koje su se pridružile silama osovine, kao saveznice nacističke Nemačke, a odluka regenta kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom izazvala je žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i puča.

Kralj Petar II je, nakon što je Jugoslavija okupirana, bio je primoran da, zajedno sa vladom, emigrira prvo u Grčku i Palestinu, zatim u Egipat, a u junu 1941. godine se u Londonu pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbegli pred nacističkom okupacijom.

Na Drugom zasedanju AVNOJ-a je 1943. godine kralju i vladi u izbeglištvu zabranjen povratak u zemlju do završetka rata, odnosno do trenutka kada će o državnom uređenju Jugoslavije odlučivati njeni građani, što je i učinjeno 1945. godine kada je referendum ukinuta monarhija, a Jugoslavija postala republika. Kralj Petar II nije nikada abdicirao, u izgnanstvu je najpre živeo u Londonu, a poslednje godine života proveo je u Americi, gde je posle duge i teške bolesti umro 1970. godine, od kada su njegovi ostaci počivali u Crkvi Svetog Save u Libertvilu u državi Ilinois.

(Tanjug)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.