fbpx

Plan - 700 hiljada tona

Ekonomski razvoj Srbije u narednoj deceniji biće mnogo bolji nego danas jer očekujem da Srbija bude integrisana u Evropsku uniju, izjavio je Tanjugu magistar, novopostavljeni direktor Holcim Srbija Gustavo Navaro. On je ocenio da će tada standard građana biti daleko bolji, ali je upozorio da je za Srbiju i njeno tržište najveći problem što nema direktnih stranih investicija. To, po mišljenju Navara, koči rast standara, uz stagnaciju domaće gradnje.

„U Srbiji se, trenutno, troši samo 250 kilograma cementa po stanovniku, a u susednim zemljama između 350 i 400 kilograma, uz stalni porast“, kazao je Navaro. „Zbog takve situacije u Srbiji, proizvodnja cementa je ne samo u našoj već i u ostalim fabrikama već dve−tri godine na istom nivou. Naš plan za ovu godinu je 700.000 tona cementa i novimala, iako su naši proizvodni kapaciteti ovde daleko veći nego u našim fabrikama u Bugarskoj i Rumuniji“, napominje čelnik Holcim Srbija. Navaro je dodao da se uz proizvodnju za potrebe srpskog tržišta, u Popovcu proizvodi više klinkera koji se kao poluproizvod izvozi u Bugarsku i naveo da ga je kompanija lane izvezla 25.000 tona, a da ove godine planira da to bude daleko više.

Ocenjujući prošlogodišnje kompanijino poslovanje, Navaro je rekao da je ono zadovoljavajuće, ali i naglasio da brine što se prodaja cementa ne povećava, dodajući da problem nije u fabrici, već kod kupaca čija je kupovna moć slaba. „Spremni smo da u svakom trenutku odgovorimo zahtevima tržišta i proizvedemo više cementa od plana. Za pet meseci ove godine imali smo bolju proizvodnju u odnosu na isti period prošle godine, uz petoprocentni porast prodaje cementa u odnosu na isti period prošle godine, pa očekujem da se ovaj trend prodaje nastavi do kraja godine“, rekao je Navaro. On je istako da je Holcim Srbija lane investirala u nabavku savremenih filtera za otprašivanje i kupovinu opreme za merenje emisije prašine, kao i izgradnju nove hale za paletizaciju cementa, u vrednosti 13,5 miliona evra.

Glavna investicija u 2006. je završetak silosa klinkera kapaciteta 60.000 tona i izgradnja zgrade za potrebe radnika. Vrednost ovih i drugih investicija je 10,2 miliona evra. „Na lokaciji Krnjača u Beogradu završavamo i najsavremenu Fabriku betona koja bi trebalo da proradi krajem avgusta meseca“, najavio je Navaro i dodao da s puštanjem u rad te fabrike očekuje znatno bolje poslovanje i povećanje prodaje cementa na beogradskom tržištu. Zbog zastoja u izgradnji, cementa sada na našem tržištu ima nešto više i borba za svakog kupca je danonoćna“, zaključio je prvi čovek Holcim Srbija. Cementara posebnu pažnju, inače, poklanja školovanju radnika i u te namene je prošle godine potrošila 350.000 evra. Fabrika više ne koristi gas kao glavno gorivo, već ugalj − Petrov koks i otpadne gume. One, za sada, učestvuju sa sedam odsto u uštedi energije, a narednih godina biće više. U pripremi je i projekat za korišćenje otpadnih ulja. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.