Abeceda hedonizma

Ovaj simpatični komentar jedne prezadovoljne mušterije nas je naterao da prošetamo do Ohridske ulice i uverimo se da li je to zaista tako.

Objasnili su nam kako da ga pronađemo. Iz Ugrinovačke ulice se skrene levo na semaforu u Gornjogradsku, onda na prvom semaforu levo u Pionirsku ulicu i tu gde se nakon stotinak metara Pionirska seče sa Ohridskom nalazi se restoran.

Dolazimo do table na kojoj piše ABC gril i za trenutak smo u nedoumici jesmo li na pravom mestu. Spoljašnji izgled odaje utisak jednog sasvim običnog restorana.

Fenomenalni zvuci fado muzike nenamtljivo ispunjavaju svaki kutak restorana, dok ulazimo. Enterijer je urađen u etno stilu sa mnogo drvenih materijala i detalja. Pogled nam je zastao na prelepim tkanim stolnjacima od lana i kuvane konoplje. Vlasnik restorana, gospodin Ćirković, otkrio nam je da ih je specijalno za njih izradila Ženska tkačka radionica iz sela Donji Dubac i da je izrada trajala preko dva meseca.

"Klasičan jelovnik u ovom restoranu ne postoji. Ovde je jelovnik kuvar. Svaki tanjir nastaje kreativnošću kuvara i mene. Ideja ima bezbroj ", rekao nam je.

Koncept restorana se zasniva na "slow food" načinu ishrane. Filozofija ovog pokreta sadržana je pre svega u reči slow - polako. Lagano uživanje u dobroj hrani i kvalitetnom piću. Ovaj pokret se pojavio kao odgovor na sve veću zastuljenost brze hrane u životu savremenog čoveka. Pored toga, podstiče ideju da gosti treba da znaju geografsko poreklo namirnica koje konzumiraju i način na koji su pripremljene.

Ljubazno, nenametljivo osoblje vas prvo pita da li ste alergični na nešto. Nakon toga vam preostaje samo da se prepustite idejama onih koji zaista znaju šta rade.
Pripremaju sve vrste mesa. Sada su trenutno na promociji domaće salaške pernate životinje: fazan, morka, patka, guska,ćurka...Nude i morske plodove, svežu ribu, divljač.

U zavisnosti od vremena koje gost želi da provede u restoranu kreira se obrok, koji se sastoji iz više manjih gangova. Svaki tanjir prati određeno vino. Ovde možete piti samo ona vina čiji kvalitet opravdava cenu, jer samo takva i služe.

Počeli smo obrok paštetom od fazana sa brusnicama, čiji nas je fenomenalan ukus iznenadio. Nakon samo desetak minuta usledilo je novo iznenađenje: rolovana piletina sa rukolom u sosu od sira sa plavom plesni. Uz ovaj specijalitet najbolje pristaje Šardone. Taman što smo završili sa ovim jelom pristiglo je sledeće. Biftek na podlozi od rukole sa sosom od šumskog voća. Ukus bordoškog vina upotpunjuje ukus bifteka. Uz jelo služe tople somune, koje verujemo nećete moći da pojedete jer je hrana toliko dobra da joj ne treba ništa dodavati. Tu smo se zaustavili. Preskočili smo svinjski file mariniran u đumbiru i sosu od ostriga i belom luku, rolnice od bifteka u sosu od semena bundeve i preporučeni desert.

Na kraju smo shvatili da je komentar koji nas je naveo da posetimo ovo mesto potpuno opravdan. Vi nemojte verovati komentarima. Svratite u ABC i uverite se sami.


Tekst: Marija Milenković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još