Severnoamerička katolička crkva rukopoložila prvog transrodnog sveštenika

Svernoamerička stara katolička crkva, u čijim svešteničkim redovima se već nalaze žene, gejevi, lezbijke, udati/oženjeni/razvedeni muškarci i žene, kao i osobe sa decom, rukopoložila je prvog transrodnog sveštenika Šenona T. L. Kernsa.

S druge strane, u Francuskoj su se 13. januara okupili građani na masovnim demonstracijama, u organizaciji katoličke crkve, kako bi protestvovali protiv gej brakova čiju legalizaciju je podržala francuska vlada. Dan ranije, u Zagrebu je LGBT zajednica "Ljubi bližnjeg svoga" organizovala proteste ispred katedrale zbog agresivne homofobne kampanje koju katolička crkva vodi protiv gejeva i lezbijki u Hrvatskoj.

- Veoma sam počastvovan - kaže u svojoj izjavi Kerns, koji je nakon promene pola postao muškarac.

Sveštenik Kerns je već dobio svoju parohiju u američkoj državi Mineapolis koja će, kako kaže, biti otvorena za sve ljude i "kombinovaće tradicionalna katolička verovanja sa modernim shvatanjima".

U SAD postoji oko stotinu transrodnih članova sveštenstva, a Kerns, pripadnik Nezavisne katoličke crkve, je jedan od retkih iz države Minesota.

U svom inauguracionom govoru za drugi mandat na poziciji predsednika SAD, Barak Obama je rekao sledeće: "Naše putovanje nije završeno dok naša gej braća i sestre ne budu tretirana pred zakonom kao svako drugi, jer ako smo zaista stvoreni jednaki, onda sigurno ljubav koju dajemo jedni drugima takođe mora biti jednaka".

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.