Slovenačka vlada pred raspadom?

U ponoć ističe desetodnevni rok koji je Virant dao Janši da se povuče sa mesta premijera.

U ljubljanskoj vili Podrožnik održan je sastanak lidera vladajuće koalicije, koji je bio možda poslednji pokušaj da se slovenačka koaliciona vlada održi na okupu, ali se, prema rečima predsednika Građanske liste (GL) i predsednika slovenačkog parlamenta Gregor Virant, "ništa nije promenilo".

Posle zatvorenog susreta premijera Janeza Janše sa čelnicima ostale četiri stranke vladajuće koalicije, Virant je rekao da je dogovoreno da se nakon sastanka ne daju izjave, ali je potvrdio da se, prema njegovom mišljenju, "ništa nije promenilo", potvrdivši tako da je koalicija verovatno pred raspadom, javila je agencija Hina.

U ponoć ističe desetodnevni rok koji je Virant dao Janši da se povuče sa mesta premijera i da on lično ili njegova Slovenačka demokratska stranka (SDS) predlože novog kandidata za predsednika vlade, ako žele da Građanska lista ostane u koaliciji.

Politička kriza u Sloveniji je kulminirala posle objavljivanja izveštaja Antkorupcijske komisije koja je pre dve nedelje optužila Janšu i čelnika opozicije, ljubljanskog gradonačelnika Zoran Jankovća za kršenje zakona koji se odnosi na borbu protiv korupcije i integritet državnih funkcionera, jer nisu transparentno prijavljivali stvarno stanje svojih računa i imovine.

Virant je najavio da će GL, ako Janša ne podnese ostavku ponoći, u sredu uveče doneti odluku o svom povlačenju iz vlade, a i sam Virant namerava da podnese ostavku na mesto predsednika parlamenta.

Slične poteze su posle Viranta najavili i lideri još dve stranke u vladi - predsednik Demokratske stranke penzionera (DeSUS), aktuelni ministar spoljnih poslova Karl Erjavec i predsednik Slovenačke narodne stranke (SLS) Radovan Žerjav, koji je u vladi ministar privrede, ali rokovi za njihova povlačenja iz vlade još nisu obelodanjeni.

Pojedini slovenački analitičari ocenjuju da bi Janšina vlada mogla da se održi nekoliko nedelja ili meseci i ako izgubi većinu, odnosno ako u njoj ostanu Janšina SDS i demohrišćanska Nova Slovenija (NS), dok drugi tvrde da će ipak doći do sastavljanja nove koalicije koja bi parlamentu predložila mandatara za sastav prelazne ili tehničke vlade.

Takva vlada bi zemlju vodila još godinu ili godinu i po dana, a bila bi zadužena samo za određene projekte.

Zoran Janković je posle izveštaja Antikorupcijske komisije "zamrznuo" mesto predsednika stranke Pozitivna Slovenije (PS), do njenog sledećeg izbornog kongresa.

Nakon prevremenih izbora krajem 2011. godine, Janković je s novoosnovanom Pozitivnom Slovenijom osvojio najviše mesta u parlamentu, ali nije uspeo da sastavi vladu, pa je mesto premijera zauzeo Janša

(RTS)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.