SEEMO traži od Đilasa da odustane od tužbe protiv "Kurira"

- Nadam se da je Đilas pokrenuo ovaj slučaj kao šalu, a ne kao ozbiljan sudski proces - rekao je generalni sekretar ove organizacije Oliver Vujović.

- Ako Đilas misli da je ovaj dnevnik objavio netačne informacije, naravno da ima pravo da se zaštiti. Međutim, postoje drugi načini da se to uradi, a koji ne obuhvataju sudsku parnicu od preko milijardu evra. Potraživanje tolikog iznosa novca nema ništa sa zaštitom ličnih prava, časti i ugleda, već je jasan korak ka zatvaranju lista i jasan napad na slobodu štampe - rekao je Vujović u saopštenju.

On je istakao da Đilas, kao lider proevropske Demokratske stranke, takvim zahtevom daje "loš primer drugim političarima u Srbiji i Evropi".

- Đilas treba da upotrebi druge načine žalbe, a takođe i da poštuje međunarodne preporuke o maksimalnom iznosu za nadoknadu u okviru sudskog procesa - poručio je Vujović.

Đilas je tužio privredno društvo "Kurir-Info" i glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina "Kurir" zbog ispravke informacije i naknade štete zbog povrede časti i ugleda u iznosu od oko 1,2 milijarde evra. Pored toga, SEEMO je izrazio zabrinutost zbog pretnji smrću vlasniku Kurira Aleksandru Rodiću, pozivajući policiju i vlasti u Srbiji da istraže te pretnje i što pre obaveste javnost o rezultatima istrage. SEEMO je mreža urednika, medijskih direktora i vodećih novinara iz jugoistočne Evrope i ogranak Međunarodnog instituta za novinarsto (IPI).

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još