BBC: Srbi nisu negativci već dobri domaćini

"Tamo gde vam domaćin utrpava džem u usta 'da vam zasladi' posetu, gde je najluđi festival na svetu, gde u Đavoljoj varoši kamene piramide nalikuju 'psihodeličnom vesternu', nemojte paničiti, jer ste u jednoj od najstarijih evropskih zemalja", kaže Tamara Šivord u Bi-Bi-Sijevoj reportaži posvećenoj Srbiji.

Novinarka navodi da je Srbija jedna od kulturno najraznolikijih zemalja, koja polako kreće ka članstvu u Evropskoj uniji.

Šivordova izdvaja Beograd sa splavovima kao odlično mesto za zabavu gde se može čuti sve od ciganske do disko muzike.

Među "biserima" Srbije su, prema mišljenju novinarke, Đavolja varoš - "jeziva kolekcija 202 kamene piramide koja nalikuje psihodeličnom vesternu", Vrnjačka Banja, jeftino lečilište i dom najvećeg opanka na svetu, Subotica sa Gradskom većnicom nalik Gaudijevim zgradama i bogato ukrašenim gradskim muzejom.

"Mokra Gora je postala srpski Aspen zahvaljujući festivalu 'Kustendorf' i omiljeno stecište glumaca i muzičara sa neobičnim vikendicama i Drvengradom Emira Kusturice", dodaje Šivordova.

Autorka podseća i da je Srbija bila pod Turcima više od 500 godina.

"Turci su ostavili traga u nacionalnim jelima i jeziku, a Novi Pazar je sličan malom Istanbulu od kojeg su svega nekoliko kilometara udaljena neke od najvećih srpskih svetinja, crkva Svetog Petra iz 9. veka i Sopoćani iz 13. veka", navodi se u tekstu.

Kopaonik je predstavljen kao ski-centar bez premca u Srbiji, a Nacionalni park Fruška Gora takođe je izdvojen zahvaljujući zelenim poljima, starim vinogradima i 16 manastira izgrađenih još krajem srednjeg veka. Autorka navodi da Frušku Goru zovu draguljem Srbije, a barokne Sremske Karlovce smatra sjajnim mestom za probanje kulinarskih i kulturnih specijaliteta, dok "Egzit" izdvaja kao nadaleko čuveni festival.

"Srbi su u Holivudu glavni negativci, ali svaki posetilac koji se isteturao iz zemlje pet kilograma teži (uz herojsko preživljavanje mamurluka) zna da to nije slučaj. Srbi su veoma gostoljubivi, iako još uvek nisu ovladali 'blagim' pritiskanjem da probate rakiju i masna jela", zaključuje novinarka.

"Ako domaćin počne da vam utrpava džem u usta, nemojte paničiti. To radi da bi vam 'zasladio' posetu", piše ona.

(RTS)

Pogledajte još