Kovač: Bezbednosna situacija 2008. bila stabilna

BEOGRAD, 21. aprila 2009. (Beta) - Odbor za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije usvojio je danas izveštaj o radu Vojno-bezbednosne agencije (VBA) za 2008. godinu.

Predstavljajući članovima Odbora Izveštaj, direktor VBA Svetko Kovač ocenio je da je tokom prošle godine bezbednosna situacija u Ministarstva odbrane i Vojsci Srbije bila stabilna i bez značajanijih problema.

On je kazao da je težište angažovanosti VBA u 2008. bilo u zaštiti jedinica Vojske Srbije (VS) u kopnenoj zoni bezbednosti, otkrivanju indikatora terorističke delatnosti usmerene prema Ministarstvu odbrane i Vojsci, suprostavljanje kriminalim delatnostima, kao i učešće u izradi normativno-pravnog okvira za rad VBA.

Kovač je naveo, da je 42 odsto akcija bilo usmereno na otkrivanje i sprečavanje terorističkih delatnosti, 27 odsto na akcije u okviru saradnje sa Haškim tribunalom i 17 odsto u vezi sa suprotstavljanjem organizovanim kiriminalnim delatnostima. Prema njegovim rečima, u 2008. godini nije bilo indicija da se u vojnim objektima kriju haški optuženici, kao ni indicija da haške optuženike kriju pripadnici Vojske.

Pogledajte još