Pežo do 2016. pravi automobil na vazduh (VIDEO)

Revolucionarni hibrid će koristiti i benzin, ali u vrlo malim količinama. Skupe baterije na koje danas rade hibridi više neće biti potrebne, prenosi "Novi magazin".

Inženjeri u ovoj kompaniji kažu da će automobil na vazduh smanjiti račune za gorivo u proseku za oko 45 odsto. Za gradsku vožnju bi računi mogli da budu manji čak za 80 odsto, pošto će se taj automobil četiri petine vremena kretati na vazduh.

Sistem se oslanja na normalan motor sa unutrašnjim sagorevanjem, specijalne hidraulike i cilindre za kompresovani vazduh koji skladište i oslobađaju energiju.

Snaga vazduha će biti korišćena za gradsku vožnju, pošto se ona aktivira kada brzina padne ispod 70 kilometara na sat i dostupna je između 60 i 80 odsto vremena tokom vožnje u gradu.

Sistem za kompresiju vazduha može ponovo da koristi energiju koja se troši tokom sporije vožnje i kočenja. Pumpa se nalazi u motoru i ona se oslanja na kompresovani vazduh iz cisterne na dnu automobila.

Automobil na vazduh biće jeftiniji oko 1.200 evra od hibrida koji su danas u prodaji.

Kompanija Pežo-Sitroen otkrila je prototip modela 208, a u planu je da sledeći hibrid automobil bude nešto veći, poput "peža 405" i "sitroena C5".

(Novi magazin)

Pogledajte još