KiM: Pisali uvredljive grafite na crkvi Sv cara Uroša pored kosovske policije

Grafiti uvredljive sadržine i natpisi Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca ispisani su na pravoslavnoj crkvi Svetog cara Uroša u centru Uroševca, koju već nekoliko dana čuva kosovska policija.

Uroševački paroh Živojin Kojić izjavio je Kim radiju da su grafiti ispisani sa strane koju ne obezbeđuje policija.

"Grafiti su ispisani sa južne strane prema pruzi, dakle nisu sa strane koja je okrenuta ka putu gde se nalazi patrola kosovske policije. Policija čuva crkvu i stvarano ne znam kako se to desilo", rekao je Kojić.

Kojić je lično prijavio slučaj kosovskoj policiji na osnovu anonimne prijave koju je dobio.

Još jedan incident obeležio je dan za Srbe na Kosmetu. Jedinoj srpskoj porodici Miletić u selu Opraške u opštini Istok nepoznate osobe su, četvrti put u nekoliko godina, ukrale pumpu koja do kuće tog domaćinstva dovodi vodu sa 400 metara udaljenog bunara.

"Danas posle podne javio mi je komšija koji živi kod bunara da su otvorena vrata od prostora u kome je hidrofor. Odmah sam otišao tamo i video da je sve rastureno i da nema pumpe", rekao je za Betu Miletić i dodao da je o tome obavestio policiju, Kfor i OEBS, ali da niko od njih nije došao.

Kosovska Vlada je 2006. godine u tom selu obnovila 13 kuća za Srbe povratnike i tada se u Opraške vratilo 11 srpskih porodica.

Miletić je rekao da su povratnici vremenom zbog ekonomskih i drugih problema ponovo napustili selo i otišli u Srbiju, nakon čega je više kuća razbijeno i pokradeno, a jedna je i zapaljena.

U pogromu 17. marta 2004. godine, crkva u Uroševcu je teško oštećena, iako su je tada čuvali grčki vojnici Kfora.

(RTS)

Pogledajte još