SAD: Da bi izbegla zadrikivanje vršnjaka, škola preporučila tinejdžerki operaciju grudi

Tami Džekson, majka 13-godišnje učenice, bila je šokirana

"Škola bi trebalo da razgovara sa decom! Da im objasni da se naša tela tokom vremena menjaju, da je svako telo različito i da nas je Bog sve stvorio lepim", rekla je razočarana majka tokom gostovanja na televiziji KTI.

Školske vlasti tvrde da je u pitanju nesporazum i obećavaju da će ispitati slučaj. Ipak, činjenica je da je u američkom društvu sve prisutniji trend pribegavanja kozmetičkoj hirurgiji kako bi se tinejdžeri zaštitili od uvreda i nasilja vršnjaka. Samo u 2010, na mladima od 13 do 19 godina je obavljeno 219.000 operacija, među kojima je najpopularnija korekcija ušiju.

Pažnju medija prošle godine je privukao slučaj Nadje Ilse (14) koja je prihvatila 40.000 dolara vredan poklon fondacije “Litl bejbi fejs”, dobrotvorne organizacije koja omogućava hiruške zahvate deci s deformitetima, kako bi korigovala uši, nos i bradu, i na taj način izbegla maltretiranje od strane vršnjaka.

Psihološkinja Vivijen Diler izjavila je da ovakvo rešenje za situcije vršnjačkog nasilja predstavlja izuzetno lošu poruku.

"Da li zaista mislimo da promena fizičkih karakteristika poništava emocionalnu štetu nanetu zadirkivanjem? I ne potrvrđujemo li time poruku koja stoji u pozadini nasilničkog ponašanja: da svaka različitost predstavlja nešto loše? Mlade ljude moramo ohrabrivati da cene i prihvataju razlike"
, kaže Diler.


(Blic)

Pogledajte još