Uskoro ujedinjenje patrola srpsko-hrvatske policije

Šef uprave granične policije Srbije Nenad Banović najavio je uskoro potpisivanje sporazuma između hrvatske i srpske policije o uspostavljanju zajedničkih pograničnih patrola, kako bi se sprečavale ilegalne imigracije, šverc, trgovina ljudima i odlazak lažnih azilanata preko Hrvatske u zemlje EU.

"Pregovori o tome su dovedeni do kraja, a dve policije već godinama odlično sarađuju na svim poljima", izjavio je večeras Banović.

On je najavio da će po tom sporazumu u jednom vozilu zajedno patrolirati hrvatski i srpski policajci u svojim uniformama i sa svojim oružjem.

"Zadatak će im biti sprečavanje ilegalnih imigracija, šverca, trgovine ljudi i odlaska lažnih azilanata preko Hrvatske u zemlje EU", rekao je Banović.

Šef uprave granične policije Srbije najavio je i razmenu operativnih podataka koji se tiču borbe protiv svih oblika organizovanog kriminala.

Hrvatski i srpski policajci čuvajući granice svoje države praktično će čuvati i granicu prvog suseda, ali i granicu EU, čija će članica Hrvatska postati 1. jula.

Banović je istakao velik problem s kojim se Srbija suočava, jer velik broj državljana Srbije, uglavnom Albanaca i Roma s juga, odlaze u zemlje EU i traže azil.

Zbog toga su pojedine zemlje EU, pre svega Nemačka, upozorili Srbiju da je, ako se problem ne reši, moguće ponovno vraćanje viza za njene građane.

Kao i Hrvatska, Srbija je na udaru imigranata koji dolaze iz Azije i Afrike, pa je lane prilikom ilegalnih prelazaka granice uhvaćeno 18.000 lica kojima je krajnje odredište bila neka od zapadnoevropskih zemalja.

(Kurir)

Pogledajte još