Digitalizacija i širokopojasni internet prioriteti Srbije

- Naredne tri godne su ključne za razvoj telekomunikacija, i uspeh tog procesa će direktno uticti na razvoj celog regiona u budućnost - kazao je Stefan Lazarević na SEE Telekom forumu u Beogradu.

On je ocenio da je, zahvaljući brzom razvoju telekomunikacija, infrastrukutre i usluga, svetska ekonomija postala digitalna, i dodao da ona danas raste sedam puta brže nego ostatak ekonomije, te da i u vreme krize stvara nove poslove. Prema njegovim rečima, informacione tehnologije su ključan faktor ekonomskog rasta i razvoja zemlje.

Povećanje i razvoj širokopojasnog interenta utiče i na rast BDP, kazao je Lazarević.

- Da bi se iskoristio potencijal usluga koje nude digitalne tehnologije, potrebno je obezbediti jeftin i jednostavan pristup telekomunikacionoj infrastukturi kako kompanijama, tako i građanima - istakao je on.

Savetnica u Ministarstvu finansija i ekonomije Jasna Matić rekla je da je za razvoj IKT-a potrebno obezbediti niže takse i doprinose za kompanije iz ovog sektora, potom promovisati izvoz u regionu i šire, ali i motivisati velike kompanije da dođu u Srbiju.

- Ruku pod ruku s tim ide i veliki trud na razvoju e-uprave i ovo ministarstvo je jedan od većih pružaoca usluga privrednicima u ovom domenu - navela je ona i dodala da se uskoro mogu očekivati značajne promene u oblasti poreske administracije.

Prema njenim rečima, EU može da podstakne ovdašnji razvoj IKT sektora, tako što bi Srbiji omogućila da učestvuje i u drugim programima finansiranja, koji inače nisu dostupni zemljama u razvoju.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još