Pres služba predsednika: Nikolić-domaćin troši znatno manje od prethodnika

Nakon dolaska predsednika Srbije Tomislava Nikolića na Andrićev venac analizom troškova utvrđeno je da su sredstva kojima je raspolagala administracija bivšeg predsednika neracionalno trošena, naročito u delu reprezentacije, mobilnih telefona, korišćenja službenih automobila i troškova putovanja u inostranstvo.

Zatečena je gotovo prazna kasa sa potrošenih 80 odsto sredstava, što je više od 194 miliona dinara iz planiranog budžeta, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Predsednik Nikolić je uveo nove standarde i pravila, značajno smanjio troškove, te nije bilo potrebe da se predsedništvo zadužuje kod vlade Srbije i pokrije manjak u budžetu.

Da bi se na praktičnom primeru pokazalo domaćinsko poslovanje na Andrićevom vencu, u periodu od šest meseci 2011. godine u odnosu na isti period 2012. godine, kako ističu iz Pres službe predsedništva, troškovi putovanja u inostranstvo su gotovo dva i po puta manji, a ukupan broj putovanja u predsedništvu je ostao nepromenjen.

Zatim, dodaje se, troškovi reprezentacije su smanjeni četiri puta, tako da je u prethodnom periodu budžet premašen za 10 procenata, dok sadašnji korisnici nisu utrošili ni jednu trećinu planiranih sredstava (zaposleni sami snose troškove reprezentacije, osim u izuzetnim slučajevima).

U apsolutnom iznosu trošak reprezentacije prethodnog sastava iznosio je, kako se precizira, 8.251.286,00 dinara. Što se tiče troškova mobilnih telefona, ukupno je prethodna garnitura potrošila 8.465.255 dinara, dok je aktuelna postavka utrošila 2.828.688 dinara, što je gotovo četiri puta manje.

Ukupna ušteda za pomenuti period iznosi 30 miliona dinara, uz pokrivanje troškova koji su zatečeni u prvih šest meseci 2012. godine.

Iz svega navedenog proističe da je racionalno i domaćinsko upravljanje sredstvima moguće i da je to primer kakav bi trebalo da slede i druge državne institucije, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.