Dame, oprezno s hormonima

VAŠINGTON - Zdrave žene koje primaju kombinovanu hormonsku terapiju posle menopauze rizikuju da dobiju rak dojke, srčani udar, začepljenja krvnih sudova i kardiovaskularne bolesti, glase najnovija upozorenja istraživača.

Žene koje se pitaju da li da prihvate hormonsku terapiju u toku i posle menopauze dobile su jasan odgovor: ne prihvatajte, ako želite da smanjite mogućnost da obolite od kardiovaskularnih tegoba.

Rizik je toliko ozbiljan da je ministarstvo zdravlja SAD odlučilo da zabrani dalja istraživanja hormonskih tretmana (HRT) i upozorilo lekare i pacijente na opasnosti.

"Žene ne treba da započinju ili nastavljaju već započetu terapiju da bi sprečile srčana obolenja", izjavio je dr Žak Rosov sa Nacionalnog instituta za srčane, plućne i hematološke bolesti koji je predvodio tim stručnjaka.

"Istraživanja su pokazala da hormonska terapija jednostavno nije blagotvorna, naprotiv povećava rizik da pacijentkinja oboli od raka dojke ili začepljenja krvnih sudova", upozorio je on.

Rezultati studije, objavljeni u specijalnom izdanju Letopisa američke lekarske komore, drugi je ozbiljan udarac hormonskoj terapiji kojoj se podvrglo 13,5 miliona Amerikanki. Lekari su u svom konačnom nalazu potvrdili da kombinacija estrogena i progestina ne štiti ženu od srčanih oboljenja u toku i posle menopauze.

U 16.600 žena širom SAD ustanovljeno je da HRT ne smanjuje rizik od osteoporoze i raka debelog creva ali za 41 odsto povećava rizik od moždanih udara, 29 odsto srčanih napada i 26 odsto raka dojke.

"Možda će ovi podaci zvučati nekim ženama kao zastrašivanje ali reč je o ugrožavanju cele ženske populacije a ne neke pojedine žene.

U studiji je jasno ukazano da je opasnost oboljevanja od raka dojke u pacijentkinja koje koriste kombinovanu terapiju estrogena i progestina relativno mala, samo oko 10 odsto", izjavio je dr Rosov.

U "masi" od 10.000 žena koje su hormonsku terapiju koristile najmanje godinu dana, sedam ih je "zaradilo" srčane napade, osam ih je dobilo rak dojke, isto toliko ih je dobilo moždani udar - u poređenju sa ženama koje nisu koristile terapiju.

Ginekolog Viktorija Kusijak, koja je ispitivala uticaj leka "Prempro" na pacijentkinje u menopauzi, ističe da je 16 odsto žena podvrgnuto HRT terapiji da bi izbeglo srčane tegobe dok ih je 90 odsto dobilo prvi recept za ovu terapiju kako bi ublažile najneprijatnije simptome menopauze - "valunge" i suvu sluzokožu vagine.

Kombinovana terapija estrogen-progestin preporučena je jer je ustanovljeno da korišćenje samo estrogena povećava rizik od raka uterusa ali kod žena koje su se podvrgle histeroktomiji i kojima je HRT neophodna, sam estrogen se pokazao korisnim.

(FoNet)
21. april 2009.

Pogledajte još