Horor slikovnica u BiH: Detaljno opisuje klanje jagnjadi i nabijanje na kolac

U slikovnici se mogu jasno pročitati zastrašujući citati, koji sigurno nisu za decu.

"Svu vašu stariju braću i sestre gazda je prodao pred maj i svi su zaklani, oguljeni i stavljeni na ražanj, to jest nabijeni na kolac i dugo, dugo okretani i pečeni na užarenoj vatri. Posle vas poguzije pojedu, a kosti ponesu psima da se i oni zaslade", jedan je od citata iz pomenute slikovnice.

Takođe, u slikovnici se mogu pročitati i citati poput: "Ne mogu, Rile, tako mi Boga! Ovog ne mogu zaklati. On me čitavo vreme gleda. On ima sjaj očiju isti kao moj pokojni sin koga je zgazio auto dok se vraćao iz škole", zajecao je slomljeni mesar.

"Video sam krv i Zenkino telo, oguljeno, kako visi na drvetu. Kasapin Piksi me čudno gledao vršeći pripremu za klanje. Pitao sam se koliko li je on jaganjaca zaklao i ogulio, koliko li je on moje braće i sestara kasapio? zapitao se Benko."

Ovakvi citati su izazvali mnoštvo kritika i svi se uglas pitaju "pa zar da deca čitaju priče o klanju umesto Branka Ćopića i njegovih prelepih dečjih priča na kojima su odrasle generacije na ovim prostorima".

Bajruzin Hajro Planjac, autor slikovnice "Benko i Zenko", na kritike odgovara rečima da iza toga stoje "povređene sujete jednog broja pisaca" i da o kvalitetu njegove slikovnice najbolje govori podatak da je ona štampana u 60.000 primeraka.

"Deci je potrebno prikazivati stvarnost onakvom kakva jeste umesto da ih držimo u neznanju. Ovu slikovnicu je pre štampanja pregledalo desetak pedagoga i nisu našli ništa sporno", kaže Planjac.

Izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.