U Izraelu obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta

JERUSALIM, 21. aprila 2009. (Beta-AFP/AP) - U Izraelu je u utorak obeležen Dan sećanja na žrtve holokausta. Ulice izraelskih gradova su se na zvuke sirena potpuno umirile, građani su se zaustavili, a vozači izašli iz automobila kako bi minutom ćutanja odali poštu Jevrejima koji su ubijeni u vreme nacizma u Evropi.

U izraelskom parlamentu i školama čitana su imena žrtava, televizija je emitovala dokumentarne emisije i filmove o holokaustu, a radio klasičnu muziku i invervjue sa preživelima. Procenjuje se da u Izraelu živi oko 250.000 preživelih u holokaustu. U Izraelu su u utorak zatvoreni restorani i barovi, a zastave su spuštene na pola koplja. Obeležavanje Dana sećanja na šest miliona Jevreja koji su ubijeni pod nacističkim režimom počelo je u ponedeljak u Izraelu nakon zalaska sunca.

Centralna ceremonija održana je u utorak u memorijalnom centru Jad Vašem u Jerusalimu, gde su izraelski zvaničnici položili cveće. Izraelski zvaničnici su u ponedeljak obećali da neće dozvoliti da se holokaust ponovi i oštro kritikovali učešće i govor iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada na konferenciji UN o rasizmu u Ženevi.

Pogledajte još