Konzumiranje aspirina pospešuje gubitak vida?

Trenutno se u svetu svake godine konzumira više od 100 milijardi tableta aspirina, koje se uobičajeno uzimaju i kao sredstvo prevencije infarkta i šloga, izveštava Rojters.

Jedna ranija evropska studija je utvrdila da su starije osobe, koje svakog dana uzimaju aspirin, pod dvostruko većim rizikom od tzv. "makularne degeneracije", odnosno staračkog gubitka vida.

Tim sa Sidnejskog univerziteta, kojim je rukovodila Dže Džin Vang, je želeo da proveri te tvrdnje pa je obavio istraživanje na 2.389 osoba starijih od 45 godina, od kojih je 257 uzimalo bar po jedan aspirin nedeljno.

Nakon petnaest godina, 5,8 odsto redovnih korisnika aspirina su izgubili vid, prema 2,3 odsto među onim ispitanicima koji nisu uzimali taj lek.

Vangova ističe da je takođe utvrđeno da je gubitak vida kod ispitanika nastupio nezavisno od eventualne istorije kardiovaskularnih bolesti ili pušenja.

Australijski tim napominje da su potrebni dopunski dokazi da aspirin povećava rizik od staračkog slepila. Zbog toga se ne zalažu za promenu prakse davanja aspirina starijim osobama kao sredstva prevencije infarkta ili šloga, ali upozoravaju lekare da budu oprezniji u preporučivanju tog leka pacijentima koji su inače pod povećanim rizikom od makularne degeneracije.

(B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.