Ivica Dačić: U Briselu nije otvarano pitanje stolice za Kosovo u UN

"Apsolutno niko nikada niti u javnim, niti u nezvaničnim nastupima, niti na sastancima u Briselu to pitanje nije otvarao", rekao je Dačić za RTS i dodao da Srbija nije otvorila to pitanje.

On je kazao da postoje pritisci, da se o tome zna i da su o tome već javno govorili i u EU, da se ne ometa članstvo Kosova u nekim međunarodnim organizacijama.

"Za nas je to pitanje apsolutno neprihvatljivo bez sveobuhvatnog rešenja problema Kosova i Metohije"
, naglasio je Dačić.

On je ponovio da je govorio da je o tako nečem moguće razgovarati samo ako se razgovara o celovitom rešenju.

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je da u zaključcima Evropskog saveta iz decembra nema pomena o stolici Kosova u UN kao uslovu za pregovore Srbije o članstvu u Evropskoj uniji.

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je da je članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama jedno od pitanja koje treba da se nađe "na stolu" u Briselu, a nešto kasnije je rekao da pitanje hoće li Kosovo dobiti stolicu u UN nije tema za danas, već mogući rezultat političkog dijaloga Beograda i Prištine.

"Zaključci Evropskog saveta iz decembra koji definišu kada i šta treba da se uradi kako bi EU donela pozitivnu ocenu o početku pristupnih pregovara potpuno su jasni"
, rekao je File za RTS.

File je dodao da se ti zaključci odnose na kriterijume članstva, nastavak reformi i vidljivi i održivi napredak između Beograda i Prištine, kao i na druga konkretna pitanja.

"Oni se odnose na kriterijume članstva, nastavak reformi i vidljivi i održivi napredak u odnosima između Srbije i Kosova, kao i na druga konkretna pitanja, dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou po pokroviteljstvom Ketrin Ešton. U dokumentima o kojima govori ne - ne mogu da nađem to što nemački ambasador pominje", rekao je File.

(Tanjug)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.