Šta li bi Orvel mislio danas, o čemu bi pisao?

U svojim proročanskim knjigama, među kojima se ističu "1984" i "Životinjska farma", Orvel je pružio pogled na svet koji sada, pola veka nakon njegove smrti, svakodnevno proživljavamo.

"U mnogim aspektima, Orvel je relevantniji nego ikada ranije. Njegove vizionarske misli sada imaju groteskni nastavak života - Veliki Brat je TV franšiza koja od anonimusa pravi zvezde...", piše britanski "Gardijan", a prenosi B92.

Šta bi, da je živ, danas Orvel mislio o 2013?

Da li bi i kako pisao o nama, pita se kolumnista lista Stjuart Džefris. Teško je predvideti, ali nije teško zamisliti da bi umesto španskog građanskog rata Orvel danas možda pisao o Siriji, bio opčinjen Alepom i radio u kol-centru.

Džefris daje i nekoliko zanimljivih predviđanja vezanih za Orvelove književne junake, pa bi primera radi Julija, junakinja romana "1984", danas verovatno bila urednica i odgovorna za objavljivanje „Pedeset nijansi“.

Piščev biograf: Nemoguće je predvideti
Piščev biograf, pisac i kritičar Di Džej Tejlor smatra da je nemoguće predvideti čime bi se Orvel danas bavio.

Adam Stok sa Njukasl univerziteta, koji se na postdiplomskim studijama bavio Orvelovim delom, navodi da bi se Orvel, opsednut selima, danas verovatno borio protiv velikih poljoprivrednih kompanija, genetski modifikovane hrane.

(B92)

Pogledajte još