Montaža veka ili samo spekulacija: Nil Armstrong nije bio na mesecu već u Arizoni?

0

Američka svemirska agencija (NASA) napravila je 1967. u pustinji u Arizoni kopiju površine Meseca kako bi astronauti misije „Apolo 11“ vežbali kretanje „mesečevim roverom“ po Zemljinom satelitu.

Fotografije iz tog perioda koje su se pojavile na internetu ponovo su pokrenule spekulacije o tome da Amerikanci 1969. u stvari nisu bili na Mesecu, već da je snimak Nila Armstronga kako korača po Zemljinom prirodnom satelitu, koji je gledao ceo svet, napravljen upravo u pustinji u Arizoni.

Prema zvaničnim izveštajima, NASA je 1967. pomoću 150 kilograma dinamita i oko šest tona mešavine mineralnog đubriva i benzina u pustinji Sinder lejk napravila 354 kratera, koji su kopija regiona Mare trankvilitatis na Mesecu, gde se 20. jula 1969. spustila prva ljudska posada. Krateri napravljeni velikim eksplozijama bili su široki između dva i 20 metara. Na takvom terenu astronauti Nil Armstrong, Majkl Kolins i Baz Oldrin vežbali su vožnju „mesečevog vozila“, orijentaciju po terenu, skupljanje uzoraka tla i testirali su svemirska odela.

Iako su krateri u pustinji Sinder lejk, bezmalo pola veka nakon miniranja, skoro potpuno iščezli, fotografije koje su se pojavile na internetu iz nekadašnjeg perioda ponovo su otvorile raspravu o velikoj prevari NASA i američke vlade. Mnogi su u njima našli ključni dokaz da američki astronauti nikad nisu ni bili na Mesecu.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.