Ćeran: Sprečio sam pljačku Kolubare od 100 miliona evra

Ministarka energetike juče je izjavila da se istražuje poslovanje"Kolubare", jer postoje sumnje da je zloupotrebama to preduzeće oštećeno za više miliona evra.

PROČITAJ I: Ministarka Mihajlović: Kolubara je ogrezla u korupciji!

Reagujući na ovakve tvrdnje, tadašnji direktor "Kolubare" Nebojša Ćeran, koji je sada direktor GSP-a i član Glavnog odbora Demokratske stranke, danas je poslao saopštenje medijima, umesto planirane konferencije za novinare, a u kom navodi da je za tri godine, koliko je bio direktor RB "Kolubara", sprečio pljačku u vrednosti od 100 miliona evra, koliko bi iznosio najam mašina od privatnika na način kako je to rađeno u godinama pre njegovog dolaska.

"U skladu sa odlukom Vlade Vojislava Koštunice iz 2007. godine je izvršena eksproprijacija celog naselja Vreoci. Takav Program je donet i pored činjenice da zona eksploatacije ne pokriva celo naselje zato što su stanovnici u ranijim pokušajima, protestima i blokadama zahtevali da preseljenje važi za sve. Opravdanje za taj zahtev građana Vreoca su temeljili na premeštanju groblja koje je bilo prvo na udaru radova, kao i na ekološkoj ugroženosti delova naselja koji bi eventualno ostali nakon proširenja i otvaranja novih kopova", navodi Ćeran u saopštenju.

Prema njegovim rečima, programom koji je uvojila Vlada Srbije je predviđeno da se na početku svim domaćinstvima isplati avans u iznosu od 35 odsto a zatim, u godini eksproprijacije, konačan iznos. Procenu vrednosti su vršili veštaci "Kolubare", a na onovu nje je građanima isplaćivan avans dok bi konačni obračun vršili veštaci Gradskog zavoda za veštačenje, dodaje se u saopštenju.

"Zahvaljujući činjenici da je na efikasan način eksproprisano naselje i premešteno groblje u Vreocima, Kolubara će već ove godine biti u prilici da iz zone groblja iskopa 3 miliona tona uglja i na taj način spreči uvoz struje i napravi uštedu od 80 do 100 miliona evra. Zona Vreoca obuhvata minimum 350 miliona tona uglja što znači da će 'Kolubara' sa tog prostora, u narednim decenijama eksploatisati ugalj koji će pretvaranjem u struju omogućiti energetsku stabilnost zemlje, a vrednost te struje će iznositi minimum 10 milijardi evra", kaže ćeran u saopštenju.

On tvrdi i da je "Kolubaru" ostavio sa 900 zaposlenih manje nego kada ju je preuzeo, kao i da je firma tri godine pozitivno poslovala, a za devet meseci ove godine prvi put negativno, jer je investirala 200 miliona evra bez kreditnog zaduženja a uz pomoć EPS-a.

"Poslovodstvo sam vodio tako da sprovodi antikorupcionašku poslovnu politiku, a ako se neko u hiljadama javnih nabavki i hiljadama eksproprijacija okoristio, naravno da treba da odgovara", zaključuje se u saopštenju.

Pogledajte još