Kriket na Mont Everestu

KATMANDU, 21. aprila 2009. (Beta-AP) - Britanski kriket timovi odigrali su jedan protiv drugog u podnožju Mont Everesta, u pokušaju da postave novi svetski rekord u nadmorskoj visini za neki terenski sport.

Timovi su odigrali "tventi-tventi" meč na Gorakšepu, koji se nalazi na severnoj strani najviše planine u Nepalu, na nadmorskoj visini od 5.165 metara.

Tim Hilari pobedio je tim Tenzing, objavili su organizatori.

Ekipe su nazvane po Novozelanđaninu Edmundu Hilariju i njegovom Šerpa vodiču, Tenzingu Norgaju, dvojici planinara koji su se 29. maja 1953. godine prvi popeli na vrh na visini od 8.850 metara.

Organizatori su se nadali da će sakupiti oko 300.000 evra za dve dobrotvorne organizacije.

Rekord i dalje treba da potvrdi Ginisova knjiga svetskih rekorda, koja trenutno nema odrednicu o najvišoj nadmorskoj visini za terenski sport.

Grupa od 50 ljudi, koja je uključivala advokate, lekare i gradske radnike iz Britanije, penjala se devet dana da dođe do mesta na kome je održan meč.

To je poslednje selo pre nego što se dođe do bazičnog kampa Eversta, početne tačke za planinare koji pokušavaju da se popnu na vrh.

Organizatori su naveli da su članovi ekspedicije mesecima vežbali da bi se suočili sa uslovima na tim visinima, gde je nivo kiseonika za trećinu manji nego na nivou mora.

Pogledajte još