Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc: Imaćemo Sjedinjene Evropske Države

0

– Nećemo od Nemaca praviti Teksašane, a od Francuske Kaliforniju – obećava Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta, najavljujući da će se jednog dana Evropska unija "pretvoriti" u Sjedinjene Evropske Države.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc danas je oštro kritikovao britanskog premijera Dejvida Kamerona zbog namere da raspiše referendum i založio se za transformaciju Evropske unije u nadnacionalnu superdržavu.

Da podsetimo, premijer Dejvid Kameron je obećao da ukoliko konzervativci opet dođu na vlast 2015. biće održan referendum o “ostajanju ili izlasku Velike Britanije iz EU”:

Vreme je da britanski narod kaže svoju reč i da se reši ovo pitanje Britanije i Evrope – rekao je Kameron.

Kameron vidi Veliku Britaniju u Evropskoj uniji, ali drastično promenjenoj Uniji izgrađenoj na pet principa: konkurentnosti, fleksibilnosti, jačanju zemalja članica, demokratskoj odgovornosti i poštenom odnosu, kojoj će jedinstveno tržište biti u osnovi.

Šulc je rekao da je ta ideja “opasna” i da bi mogla da otvori Pandorinu kutiju jer bi druge zemlje verovatno sledile britanski primer. Istovremeno, on je priznao da su mnoge kritike koje je Kameron juče izneo u govoru opravdane.

Moramo da radimo bolje – rekao je on i naveo da su osnovne boljke EU demokratski deficit, socijalna nejednakost i netransparentnost institucija.

Šulc je istakao da nijedna članica EU nije sama za sebe dovoljno jaka da se izbori sa izazovima kao što su klimatske promene, imigracija i ekonomska kriza, i da je rešenje tih problema u produbljivanji evropskih integracija.

Imaćemo jednog dana Sjedinjene Evropske Države – kazao je Šulc i dodao da je stvaranje takve strukture “moguće i neophodno”.

Šulc je, međutim, istakao da takva superdržava neće biti “oslonac za topljenje nacionalnih identiteta”:

Nećemo od Nemaca praviti Teksašane, a od Francuske Kaliforniju – obećao je Šulc, uz napomenu da je šarolikost evropskih identiteta jedno od najvećih preimućstava EU.

Evo kako Martin Šulc “vidi” Evropu za deset godina

Izvor: Slobodna Evropa / Euronews / K.M.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.