Novi snežni talas u Srbiji

RHMZ je naveo da će snežni prekrivač biti visine od pet do 10 centimetara, dok će u centralnim i južnim krajevima Srbije napadati i do 15 centimetara snega.

Sneg je počeo da pada danas, a očekuje se da će nastaviti da pada i sutra. Za Beograd je najavljeno da će napadati do 10 centimetara snega.

Temperatura u Srbiji sutra će biti do jedan stepen. Vetar će biti slab i umeren, severozapadni.

U Beogradu će sutra biti oblačno i hladno, povremeno sa snegom. Vetar će biti slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura biće oko minus tri, najviša dnevna oko minus jedan stepen.

U nedelju će u Srbiji biti hladno, uz postepeni prestanak padavina.

Od ponedeljka se očekuje prestanak padavina, i postepen rast temperature. Maksimalna dnevna temperatura u ponedeljak i utorak biće do tri stepena Celzijusa, dok se već u drugoj polovini nedelje očekuje osetno toplije vreme kada će maksimalna temperatura biti oko sedam stepeni Celzijusa.

U četvrtak će biti suvo i toplo, a zatim će do kraja sedmice temperatura postepeno opadati. Za petak se očekuje kiša, a za dane vikenda mestimičan sneg.

Marić apeluje na zimske službe

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da očekuje od svih državnih organa da svoj posao urade kako treba kako se ne bi ponovile slike viđene u decembru prošle godine.

"Pred nama je februar i najavljuju se snežne padavine u toku meseca i očekujem od svih državnih organa da svoj posao urade kako treba kako se ne bi ponavljale neke scene koje smo u decembru gledali", rekao je Marić.

Marić je istakao da je, što se tiče Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, siguran da će svaki pripadnik Sektora dati sve od sebe da se sačuvaju životi ljudi. On je dodao da pre svega misli na ruralna područja, na planinska područja gde ima puno staračkih domaćinstava koja su zapravo jako daleko od nekih urbanih sredina.

On je upozorio i na poplave s obzirom da sledi i topljenje snega u martu i aprilu, a koje će biti uslovljene time koliko se brzo bude topio sneg na Alpima i na Karpatima i u Srbiji.

Marić je naveo da će se u narednih mesec dana puno raditi sa lokalnim samoupravama kako bi se pripremile za proleće i mogući talas poplava koje, uglavnom bujične, zadese Srbiju skoro svake godine.

Pogledajte još