Dačić: Članstvo Kosova u UN nije na dnevnom redu

Dačić je naglasio da Srbija nije spremna da o toj temi razgovara usput, da ona do sada nije spomenuta i da za sada nije na dnevnom redu.

"To pitanje je predimenzionirano. Ukoliko se bude razgovaralo o celovitom rešenju ta tema će biti na dnevnom redu", rekao je premijer, javlja RTS.

Članstvo Kosova u UN, dodao je Dačić, znači priznavanje nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju neprihvatljivo.

Premijer je podsetio da je o stolici za Kosovo govorio povodom stava prištinskih vlasti koje očekuju da Kosovo bude u UN jer znaju da bez toga neće biti zaokružen proces njihove državnosti.

"To je predimenzionirano, uključujući moju izjavu da možemo o tome da govorimo u okviru celovitog rešenja. Kosovo za sada ne može da dobije samo to. Nažalost, sve ostalo može. Ovo ne mogu bez nas", rekao je Dačić.

Saglasnost da je izjava o stolici u UN predimenzionirana izneo je i nemački ambasador koji je objasnio da su ga pogrešno razumeli i da je jasno da nije rekao da je stolica za Kosovo uslov za dobijanje datuma pregovora za članstvo Srbije u EU.

Nemčki ambasador ponovio je da Priština kao adut ima Evropsku uniju, a Srbija Ujedinjene nacije.

Vilhelm se sa premijerom složio i da će to pitanje, pre ili kasnije, biti stavljeno na dnevni red i naglasio da je potpuno jasno da je ono značajno za Kosovo i podsetio da je to i srpski premijer rekao.

"Slažem se sa premijerom da će to biti tema u okviru celovitog rešenja pitanja Kosova", naglasio je ambasador Nemačka.

Pogledajte još