Draginu produžen pritivor za 30 dana

Ovo je treći put da se Draginu produžen pritvor.

Dragin je, zajedno sa vlasnikom konsultantske kuće "Ces Mekon" Zvonimirom Nikezićem i još sedam osoba, uhapšen 24. novembra prošle godine, izvor B92.

Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu protiv osumnjičenih koje tereti da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva u 2009. i 2010. oštetili budžet Srbije za oko 470 miliona dinara, ili oko pet miliona evra u to vreme.

Njima se na teret stavljaju krivična dela zloupotrebe službenog položaja za koju im preti kazna od dve do 12 godina zatvora, kao i davanje i primanje mita, za koje je kazna od tri meseca do 12 godina zatvora.

Pročitaj: Bivši ministar Saša Dragin pretučen u zatvoru

Sumnjiče se da su učinili mnoge nepravilnosti u vezi s prometom regresiranog mineralnog đubriva u 2009. i 2010. godini, koje je po uredbama Vlade Srbije bilo namjenjeno poljoprivrednim gazdinstvima, zadrugama i preduzećima koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom, a u kojima država ima svoj kapital.

Saša Dragin je od 2004. do 2007. godine obavljao poslove zamenika sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo AP Vojvodine, da bi u maju 2007. godine postao ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije. Od jula 2008. do marta 2011. godine bio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Zvonimir Nikezić je javnosti poznat kao vlasnik konsultantske kuće "Ces Mekon", a u upravnom odboru "Agrobanke" bio je predstavnik državnog udela. Početkom septembra saslušan je kao svedok u istrazi povodom "Agrobanke". Nikezićev "Ces Mekon" radio je i na brojnim privatizacijama firmi kao što su "Knjaz Miloš", "Frikom", "Mlekara Šabac", "Trajal", "Beograd film", "Seme", "Veterinarski zavod Zemun", koje je Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sumnjive. Dugogodišnji je saradnik bivšeg premijera Mirka Cvetkovića.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.