Nekada je bila prodavačica sladoleda danas piše govore Dejvidu Kameronu

0

Engleskinja Kler Fogs (31), pre šest godina vozila je kamiončić sa sladoledom ulicama Gildforda, grada u blizini Londona. Sada je javnost zna kao ženu koja je glavni autor govora posvećenog odnosima Velike Britanije i EU, koji je premijer Dejvid Kameron održao obećavajući sunarodnicima referendum o izlasku iz Unije.

“Dejli mejl” piše da je upravo Kler šefu Dauning strita broj 10 u govor ubacila izraz “biće to referendum o ostanku ili izlasku”, kao i obećanje koje je Kameron izrekao da će se “srcem i dušom” boriti da Britanije ostane deo EU, prenosi Blic.

Fogsova je Kameronovom timu pristupila pre četiri godine. Govor koji je britanski premijer pročitao u sredu i koji je izazvao puno reakcija u EU, Fogsova je sastavila krajem prošle godine.

U međuvremenu je tekst desetak puta prerađivan pošto su ga kontrolisali drugi Kameronovi saradnici. Početkom ovog meseca Fogsova je dodala retoričke ukrase i govor je dobio konačnu verziju.

Kolege Fogsovu nazivaju “premijerovim grkljanom”, zbog toga što poznaje Kameronove instinkte i njegov jezički vokabular.

Zbog njene crne kose, Fogsovu su u sedištu britanske vlade već više puta pomešali sa Samantom Kameron, premijerovom suprugom. Fogsova je, poput Tereze Mej, ministarke unutrašnjih poslova, poznata i po tome da obožava cipele sa printom leopardovog krzna.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.