Ruski gas jeftiniji za 10 odsto

"Ono što je moja poruka sve vreme i što pokušavam da objasnim je da je upravo zbog veoma dobrih odnosa, koje imamo sa Ruskom Federacijom, kao našim partnerom u gasu, nafti i nekim drugim projektima, za mene potpuno prirodno da se razgovara kako ta cena gasa da bude povoljnija za Srbiju", rekla je ministarka Mihajlovićeva.

Ona je navela da je cena gasa za Srbiju sada oko 475 dolara za 1.000 kubika i izrazila nadu da će se sa ruskim partnerima razgovarati da ta cena bude povoljnija za srpsko tržište što, kako je rekla, nije samo pitanje cene gasa za stanovništvo, već je to i pitanje konkurentnosti srpske privrede, javlja Tanjuh.

"Naši dobri odnosi treba da budu baza da o tome možemo da razgovaramo. Povlađivanja partnerima, naročito onim sa kojima jesmo u dobrim odnosima, ne mislim da su dobra ni za biznis, ni za prijateljstvo. Zašto ne staviti sve na sto i razgovorati", zapitala je Mihajlovićeva.

Odgovarajući na pitanje koliko bi Srbija mogla da snizi cenu gasa zbog dugoročnog, 10-godišnjeg ugovora o isporukama gasa iz Rusije koji treba da bude potpisan, ona je navela da sve procene i analize govore da ima prostora da se ta cena smanji najmanje za 10 odsto.

Kada bismo sada uporedili visine cena gasa u Srbiji i u regionu, utvrdili bismo da samo nekoliko zemalja u našem okruženju ima više cene gasa od Srbije, ali bismo takođe naišli na situaciju da je na slobodnom tržištu Austrije cena gasa oko 270 dolara za 1.000 kubika, navela je Mihajlovićeva.

Ona je napomenula da nekoliko faktora utiču na cenu gasa za Srbiju-nabavna cena, tranzitni troškovi kroz Mađarsku, ali i posrednik u kupovini gasa i to što Srbija troši male količine tog energenta.

Ministarka je izrazila zabrinutost što "Srbijagas" još nije zaključio godišnji ugovor za nabavku gasa u 2013, što je Srbiji neophodno i naglasila da je taj ugovor sa ruskim partnerima već morao da bude pripremljen.

Mihajlovićeva je izrazila očekivanje da će do kraja januara taj ugovor biti potpisan, a, ukoliko ne bude, onda će "Srbijagas", kako je istakla, morati da podnese izveštaj o tome zašto tog godišnjeg ugovora nema.

"Ministarstvo energetike maksimalno podržava svaku vrstu pregovora. Tu smo da pomognemo i podržimo svaki sastanak, ali smo tu i da kontrolišemo i da dobijemo određene informacije o tome zašto godišnjeg ugovora za gas nema i to je pitanje na koje očekujemo odgovor od "Srbijagasa"", kazala je Mihajlovićeva.

Ona je objasnila da u ime države Srbije za taj godišnji ugovor pregovara Javno preduzeće "Srbijagas"."To je njegov posao i zadatak. Ono što je bio dugoročni sporazum sa Rusijom, to je pregovaralo Ministarstvo, odnosno Vlada Srbije sa Ruskom Federacijom i mi smo taj dugoročni sporazum na 10 godina već potpisali", podsetila je ministarka i dodala da taj sporazum daje Srbiji mogućnost da uvek ima dovoljne količine gasa za potrošnju, ali i za skladište, čime se obezbeđuje energetska bezbednost zemlje.

Tanjug

Pogledajte još