Prvi crnac u kineskoj reprezentaciji

BEOGRAD, 22. aprila 2009. (Beta) - Za odbojkašku reprezentaciju Kine igraće Ding Hui koji i on će biti prvi crnac u istoriji ove države koji će igrati za nacionalni tim, prenose  lokalni mediji. 

Dingov otac je iz Južne Afrike, ali on je odrastao sa majkom u Hangdžou, gradu kineske istočne provincije Džeđijang, a pošto je rano pokazao svoj talenat išao je u specijalnu sportsku školu.

Od 2003. godine bio je član provincijskog odbojkaškog kluba i kasnije je uvršten u juniorsku reprezentaciju Kine. Tako da poziv u seniorski tim predstavlja logičan napredak.

Ding je prvi put zapažen u javnosti kada je Kina na Svetskom juniorskom prvenstvu u Meksiku 2007. godine osvojila drugo mesto.

Ovaj 20-godišnji 185 centimetara visok odbojkaš odavno je impresionirao selektora Kine Džou Đijana.

"Gledao sam neke njegove utakmice. U odličnoj je fizičkoj kondiciji i ima veliki potencijal, ali je suviše mlad za Olimpijske igre u Pekingu", rekao je selektor 2007.

Godinu dana kasnije Džou je pozvao Dinga u "novu" reprezentaciju koja će se spremati za Olimpijske igre u Londonu 2012.

"Mi smo izabrali igrače prema njihovim sposobnostima i prema onome što nam je potrebno u ekipi. On se ne razlikuje od ostalih igrača. Oni su svi Kinezi", rekao je Džou.

Ding je objasnio da ne želi da bude tretiran drugačije od ostalih odbojkaša.

"Svi hoće intervju sa mnom, možda zato što sam poreklom iz inostranstva. Međutim, ja želim da svoju reputaciju gradim na terenu", rekao je libero kineske reprezentacije.

Pogledajte još