Ljubimci: Pet stvari koje niste znali o psima i mačkama

1. Kada biste jezik vaše mačke gledali kroz uvećavajuće staklo, uočili biste nizove svojevrsnih žaoka. Poput udica okrenutih ka mačjem grlu, one vašim ljubimicama ne pomažu samo pri ishrani već i pri ulepšavanju i nezi. Kao kakvim četkama, mace zahvaljujući ovakvoj strukturi jezika čište svoje krzno, odstranjujući stare i oštećene dlake.

2.Iako su psi okrakaterisani kao predatori čiji su preci preživeli zahvaljujući obilnim obrocima mesa, ne treba da se iznenadite ukoliko u divljni vaš pas posegne za nekim vegeterijanskim obrokom. Naime, mnoge pseće rase kada su prirodi uživaju u grickanju travki i jure sa jednog na durgi kraj poljanje ne bi li pronašli ukusni zalogaj, prenosi portal "Paw Nation".

3. Mace najčešće spavaju u dva položaja – ili uspravno ili izvaljeno na boku. Međutim, što je temperatura niža, maćke će se sve više i više sklupčavati ne bi li sačuvale temperaturu tela. s druge strene, npr. tokom vrelih letnjih dana, one će istezanjem otkrivati svoj stomak ne bi li se rashladile. Ova osobina kod nekih rasa je pokazatelj povišene temperature i bolesti maca.

4. I psi su imali svoje “lične karte”, i to vekovima, jer je na njih bio plaćan porez, pa je bilo potrebno sistemom okovratnih pločica napraviti razliku između onih kojis u “legalni” i onih koji nemaju vlasnike. “Legitimisanje” pasa uz pomoć pločica počelo je u devetnaestom veku u američkoj državi Ohajo, da bi se brzo proširilo na druge zemlje.

5.Mačje kandže samo usporavaju ta krznena stvorenja,
pa su zato uvek uvučene u šapu. U normalnoj, opuštenoj poziciji, kandže su uvučene, pa ukoliko žele da ih upotrebe, mačke moraju da zgrče mišiće i zategnu ligamente svojih prstića.

Pogledajte još