Dragan Đilas: Nema pregovora sa Vukom Jeremićem

Iako se nezvanično najavljivalo da će se Jeremić sastati sa Draganom Đilasom, u stranci kažu da lider DS nije planirao taj sastanak, a prenosi "Blic".

"Postupci protiv Petrovića i Jeremića su razdvojeni. Teško da će se pregovarati čak i sa Jeremićem kome je ostavljeno dovoljno vremena da odgovori"
, rekao je izvor “Blica” iz DS.

Izvršni odbor DS je, preksinoć, jednoglasno odlučio da pokrene disciplinski postupak protiv Petrovića i Jeremića sa ciljem da ih isključi iz stranke jer su odbili da vrate mandate iako su to od njih tražili predsednik i Glavni odbor.

Dušan Elezović, predsednik IO DS, rekao je juče za “Blic” da će sledeće nedelje i Jeremić i Petrović imati priliku da se o svim navodima izjasne pred disciplinskom komisijom i ostavio mogućnost da Jeremić, koji je u Njujorku gde predsedava Generalnom skupštinom Ujedinjeni nacija, lično dođe u Beograd, ali da je moguće i da će Jeremić samo pismeno izneti svoj stav.

I bliski saradnici Vuka Jeremića rekli su juče da postoji mogućnost da on početkom sledeće nedelje, iz Adis Abebe, dođe u Beograd.

Odluka Đilasa i novog rukovodstva stranke da traže vraćanje mandata od bivših ministara koji nisu dobro radili izazvala je mnogo kontroverznih reakcija u samoj stranci. Posebno, pošto su u Skupštini mandate zadržali pojedini ministri, a oduzimaju se onima za koje se zna da su bili u sukobu sa sadašnjim rukovodstvom DS. Odluka da se oni koji su se oglušili o to isključuju iz stranke dodatno je unela neraspoloženje.

Od mnogih demokrata se može čuti stav da to do sada nije bila praksa u DS i da su, recimo, poslanici Zaharije Trnavčević, Bora Kuzmanović, Velimir Simonović koji su podržavali Dragoljuba Mićunovića u vreme njegovog sukoba sa Zoranom Đinđićem, zadržali i poslaničke mandate, ali i da nikome nije “ni na pamet padalo da ih tera iz stranke”.

--------------------------------
Formiranje tri kluba
Jedan od starih članova stranke koji su formirali grupu “Izvorne demokrate” Milisav Petković kaže za “Blic” da je odluka o oduzimanju mandata i izbacivanju iz stranke nedemokratska i da šteti stranci.
- Verujem da će iz stranke isključiti i Petrovića i Jeremića, ali to će dovesti do cepanja stranke, a u Skupštini do formiranja tri kluba - kaže Petković.

(Blic)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.