Njujork: Živi sa 67 mrtvih i 99 živih mačaka

Policija koja je obavila uviđaj rekla je da 50-godišnja Ajrin Vandajk, radnica u lokalnoj Walmart prodavnici, odgovara opisu kompulsivne sakupljačice životinja. Ovo ponašanje često se dovodi u vezu sa ekstremnim oblikom kompulsivno-opsesivnog poremećaja i zahteva medicinsko lečenje.

Prijatelji Vandajkove kažu da je smrt njenov supruga u decembru 2010. (sa kojim je bila 27 godina u braku) najverovatnije bila okidač za ovo ekstremno ponašanje.

Policija je došla kod Ajrin pošto su se susedi žalili na nepodnošljiv smrad od mačjeg urina i izmeta. „Bilo nam je žao i nje i mačića”, kaže okružni šerif Toni Dezmond koji će sledeće nedelje odlučiti da li će podići optužnicu protiv Vandajkove.

Keri Kolin, upravnica obližnjeg Skloništa za životinje kaže da je bila upoznata sa Ajrininim ospesivnim sakupljanjem mačaka pre dve godine. Međutim, pri svakom pokušaju da se sa njom razgovara o životinjama, Ajrin bi pobesnela. „Ona nije loša osba ali ima mentalitet sakupljača i potrebna joj je pomoć”, kaže Kolinova.

Po zakonu, Vandajkova ne sme da boravi u kući i ima rok od dve nedelje da je očisti i popravi pre nego što se donese odluka o daljoj sudbini neketnine.

Kada je policija došla da ukloni mrtve mačke i odvede žive u sklonište, Ajrin se nije bunila. „Bila je racionalna i govorila je razumno”, kaže Dezmond. Spomenula je muževljevu smrt i kako joj je briga o mačkama padala sve teže.

Još uvek se ne zna uzrok smrti mačaka pronađenih u zamrzivaču. Keri Kolin kaže da je preživelih 99 mačaka relativno dobro. Ona pretpostavlja da će troškovi njihove medicinske nege iznositi između 6.000 i 10.000 dolara i da će najmanje za nedelju dana biti sremne za usvajanje.

Dezmond je pustio Vandajkovoj da zadrži psa. „Nisam hteo da je ostavim bez ikoga”, kaže šerif.

Slike spasenih mačaka možete pogledati ovde.

Pogledajte još