Diković: Srbija nije vojno ugrožena, ali je situacija na jugu zemlje osetljiva

0

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general-potpukovnik Ljubiša Diković, izjavio je da Srbija nije vojno ugrožena, ali je dodao da je bezbednosna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti na jugu zemlje, prema Kosovu, "osetljiva".

– Svedoci smo da su za manje od pola godine izvršena tri napada s prostora Kosova i Metohije na Kontrolno-bezbednosni punkt MUP-a kod sela Dobrosin. Mi profesionalno izvršavamo svoje zadatke i imamo sposobnost da obezbedimo bezbednost građana Srbije u svim mogućim scenarijima – rekao je Diković za današnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, pitanje statusa i aktuelna situacija na Kosovu ključni su bezbednosni izazov za Srbiju.

Svedoci smo velikih napora koje i predsednik i vlada ulažu u rešavanje ovog pitanja, ali situacija može da bude ozbiljno narušena ako druga strana ne bude konstruktivna i nastavi politiku jednostranih akcija – ocenio je Diković.

Dodao je da građani Srbije treba da znaju da je vojska spremna i sposobna da reaguje na sve vrste ugrožavanja bezbednosti zemlje. Diković je još naveo da su pripadnici Vojske Srbije trenutno prisutni u šest multinacionalnih operacija Ujedinjenih nacija: u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Libanu, na Kipru i na Bliskom istoku.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.