Šta vam telo poručuje kroz: Igra vam oko, štucate, imate grčeve, bolove u vilici?

Grčevi

Ukoliko provedete duže vremena u cipelama koje nogama pružaju lošu potporu, to može uzrokovati bolove u mišićima, ali i grčeve.

Drugi mogući uzrok za pojavu grčeva može biti i neravnoteža elektrolita u vašem telu, do koje obično dolazi zbog dehidratacije. A kako biste izbegli da vam se događaju grčevi, lekari preporučuju imate obuću koja će vašoj nozi pružiti dobru podršku.

Takođe, lekari savetuju da vam ishrana bude bogata kalcijumom, magnezijumom i gvožđem, kao i da unosite dosta tečnosti. Međutim, trebalo bi da se javite lekaru ukoliko imate grčeve u mišićima svake nedelje koji su toliko jaki da vam remete svakodnevicu ili bude iz sna.

Štucanje

Štucanje se dešava kad dijafragma, mišić koji razdvaja grudi i stomak, iznenada skupi, što onda izazove iznenadno zatvaranje dela grla gde se nalaze glasne žice. Dijafragmu kontrolišu nervi, a lekari veruju da ukoliko iritirate stomak recimo unošenjem velikog obroka u organizam, možete lako da uzrokujete grčenje dijafragme, odnosno štucanje. Samim tim, štucanje može biti indikator da ste se prejeli.

Takođe, na grčenje dijafragme mogu da utiču i nervoza kao i veliko uzbzđenje, pa i to mogu biti razlozi koji se kriju iza štucanja. Iako ne postoji lek za prekid štucanja, lekari savetuju da zadržite dah, popijete vodu i savijete kolena do grudi. Posetite lekara ukoliko štucanje traje više od 48 sati jer to može da ukaže na poremećaj centralnog nervnog sistema.

Trzanje ili "igranje" oka

Tačan uzork zašto dolazi do spazma u kapku oka i kasnijeg trzanja nije poznato, ali lekari misle da je to zbog stresa, umora i kofeina. Kako biste to sprečili manje vremena provodite za radnim stolom, više spavajte, unosite manje kofeina i za dan-dva trebalo bi da vam nestanu problemi sa okom.

Međutim, ukoliko i ostali delovi vašeg lica počnu da se grče obavezno posetite lekara. Takođe, uporan tik nekog dela lica može biti simptom i nedostatka kalcijuma u organizmu, kao i Parkinsonove bolesti.

Bolovi u vilici

Kada istegnete zglob mali mehurći gasa se oslobađaju i tada možete čuti pucketanje ili krckanje u zglobu. Ako čujete takav zvuk prilikom pomeranja vilice, to može da znači da škrgućete zubima tokom noći što može da izazove ukrućenje mišića vilice ili do izmeštanja nekog dela viličnih kosti.

Ukoliko povremeno vaša vilica pucketa to nije nešto oko čega treba da brinete.

Ali, ukoliko uz taj zvuk počnete da osećate da vam je vilica manje pokretljiva ili da osećate stalni pritisak u njoj, posetite lekara.

Vrtoglavica zbog brzog ustajanja

Brzo ustajnja nakon što ste neko vreme ležali ili sedeli može dovesti do blage vrtoglavice. Razlog za to je što krv u tom trenutku pojuri prema ekstremitetima i mozak je lišen normalnog dovoda krvi. Nizak krvni pritisak može da vam poveća šanse za vrtoglavicu, ali i visoka temperatura.

Takođe, dehidratacija i može biti uzrok vrtoglavice kao i boravak u zagušljivim prostorijama. Lekari savetuju da unosti više tečnosti, ali i da ustajete lagano, posebno ukoliko boravite u toplim prostorijama.

Ukoliko vam se vrti u glavi, sedite dok vam ne bude bolje, ili ukoliko je vrtoglavica jača, lezite i podignite noge uvis. Trebalo bi da posetite lekara ukoliko vam se zavrti u glavi svaki put kad ustanete, kao i ako takvo stanje traje duže od jednog dana.

24sata.rs

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.