Ljiljana Smajlović: "Đilas da ne uvlači UNS u politiku"

Ona ga je pozvala da podrži inicijativu za prekid politike disciplinovanja i kontrole medija.

U reagovanju na Đilasovo pismo u kojem joj on zamera zbog upućenih kritika posle njegove tužbe protiv lista Kurir u kojoj je tražio 120 milijardi dinara odštete, Smajlović je pozvala Đilasa da na UNS ne svaljuje odgovornost za posledice politike svoje stranke i drugih partija.

"Ne pokušavajte na nas da svaljujete odgovornost za uređivačku politiku Kurira. Je li UNS 2009. doneo represivni zakon o medijima sa namerom da se obračuna sa Kurirom, da bi ga potom stavio pod svoju kontrolu? Ili je to činila vladajuća koalicija kojoj je Vaša stranka bila na čelu?", upitala je Smajlović u odgovoru na pismo lidera DS-a.

Ona je podsetila da je UNS-u vodio "ogorčenu bitku protiv tog neustavnog i antievropskog zakona" o medijima.

Predsednica UNS je predložila Đilasu da umesto tužbi podrži inicijativu za prestanak kontrole medija.

"Predlažem Vam nešto drugo: da zajedno proglasimo diskontinuitet sa politikom disciplinovanja i kontrole medija. Možemo da počnemo već sutra, na javnom slušanju o medijskim slobodama u Skupštini Srbije, zakazanom za 13 sati. A neće Vas koštati ni dinara", rekla je Smajlović.

Đilas je pre nekliko dana rekao da je svoj odštetni zahtev u tužbi protiv dnevnog lista Kurir smanjio sa 120 milijardi dinara na million dinara.

"Ukoliko smatrate da je moj odštetni zahtev i dalje visok, molim Vas da me obavestite kolika je po Vama primerena cena za vređanje Dragana Đilasa i ugrožavanje njegove bezbednosti i bezbednosti njegove porodice"
, naveo je Đilas u javnom pismu predsednici Udruženja novinara Srbije Ljiljani Smajlović.

(B92)

Pogledajte još